Όπως εξηγείται στο Reuters, ο ακαθάριστος δείκτης επισφαλών δανείων είναι η αναλογία των επισφαλών στοιχείων ενεργητικού προς το σύνολο των δανείων.
Αυτό το βασικό μέτρο θα μπορούσε να αυξηθεί στο 3% μέχρι το τέλος Μαρτίου 2026 από το χαμηλό 12 ετών του 2,6% τον Σεπτέμβριο του 2024 για 46 τράπεζες σύμφωνα με το λεγόμενο βασικό σενάριο, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (RBI) στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο δείκτης επισφαλών δανείων θα μπορούσε να ανέλθει στο 5% και στο 5,3% σύμφωνα με δύο ξεχωριστά σενάρια υψηλού κινδύνου, ανέφερε.
Ενώ οι συνολικοί δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών μπορεί να μειωθούν, κανένας δανειστής δεν θα υπολείπεται της ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης του 9% ακόμη και σε δυσμενείς περιπτώσεις, δήλωσε η RBI.
Η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο από την κεντρική τράπεζα, περιλαμβάνει συνεισφορές από όλες τις ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η ποιότητα του ενεργητικού των ινδικών τραπεζών έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των ανακτήσεων και των διαγραφών παλαιών επισφαλών δανείων και της περιορισμένης αύξησης των επισφαλών στοιχείων ενεργητικού. Οι τράπεζες έχουν επίσης ενισχύσει τις κεφαλαιακές τους θέσεις.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η RBI προειδοποίησε τον χρηματοπιστωτικό τομέα ενάντια σε «κάθε μορφή υπερβολής», αυστηροποίησε τους κανόνες για τις πιστωτικές κάρτες και τα προσωπικά δάνεια, κατέστησε ακριβότερο για τις μη τραπεζικές χρηματοδοτικές εταιρείες να δανείζονται από τις τράπεζες και επέβαλε επιχειρηματικούς περιορισμούς σε μη συμμορφούμενους δανειστές.
Θέλει επίσης οι δανειστές να υιοθετήσουν ισχυρά πλαίσια διαχείρισης κινδύνων και διακυβέρνησης και να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια.
Στο σύνολό τους, οι παράμετροι της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών έχουν βελτιωθεί και τα κεφαλαιακά τους επίπεδα παραμένουν ισχυρά, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.
Το ινδικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αναμένεται να παραμείνει υγιές και ζωντανό, υποστηριζόμενο από την περαιτέρω βελτίωση των ισολογισμών και τα ισχυρά αποθέματα ασφαλείας, δήλωσε η RBI.’
«Αν και τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου έχουν μειωθεί, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και η απόδοση του ενεργητικού των τραπεζών έχουν βελτιωθεί», ανέφερε.
Οι ισολογισμοί των μη τραπεζικών χρηματοδοτικών εταιρειών έχουν ενισχυθεί, δήλωσε η RBI, με τα τεστ αντοχής να δείχνουν ότι ακόμη και σε ένα σενάριο υψηλού κινδύνου, οι κεφαλαιακές τους απαιτήσεις θα παραμείνουν πολύ πάνω από το ελάχιστο αναγκαίο επίπεδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr