Όπως αποδεικνύουν τα νούμερα, οι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι οι εταιρείες του κλάδου θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της γειτονικής Συρίας μετά την ταχεία κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται:
- Η Oyak Cimento, που ανήκει στο Ταμείο Συνταξιούχων του Στρατού της Τουρκίας, άνοιξε με +9,9% ανεβαίνοντας στις 20,92 τούρκικες λίρες·
- Η Cimsa, μια εταιρεία παραγωγής τσιμέντου που ανήκει κατά πλειοψηφία στον όμιλο Sabanci Holding, βρίσκεται σε ανοδική τροχιά της τάξης του 9,76%, με τη μετοχή της να αυξάνεται κατά 4,04 τουρκικές λίρες, φτάνοντας στις 45,04 λίρες/μετοχή·
- Ο παραγωγός χάλυβα Isdemir και η τσιμεντοβιομηχανία Limak Dogu Anadolu Cimento κατέγραψαν, επίσης, αλματώδη άνοδο κοντά στο 10%, με αποτέλεσμα να φτάσουν στις 42,14 και 29,16 λίρες/μετοχή αντίστοιχα.
«Η βιομηχανία μας μπορεί να προσαρμοστεί αποτελεσματικά στη νέα κατάσταση», δήλωσε ο Fatih Yucelik, επικεφαλής της ένωσης τσιμεντοβιομηχανίας Turkcimento. «Οι εταιρείες που ανήκουν στην ένωση είναι περισσότερο από ικανές να βοηθήσουν την προσπάθεια ανοικοδόμησης στη Συρία μόλις καταλαγιάσει η ταραχή εκεί», προσέθεσε.
Παράλληλα, απευθυνόμενος σε ομάδα πρεσβευτών στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται «για να εξασφαλίσει την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των Σύρων και την ανοικοδόμηση της χώρας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση των υλικών καταστροφών στις πόλεις και τις βιομηχανικές μονάδες της Συρίας, από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, εκτιμάται σε 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2022. Μάλιστα, περισσότερα από τα δύο τρίτα του ποσού αυτού φαίνεται πως αφορούν στις υποδομές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr