Οι λεπτομέρειες των όρων της χρηματοδότησης ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων δείχνουν το πόσο μακριά έχει φτάσει η OpenAI, η πιο πολύτιμη νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, που ξεκίνησε ως μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που βασιζόταν στην έρευνα, καθώς και τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι διατεθειμένη να κάνει για να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και να χρηματοδοτήσει την προσπάθειά της για δημιουργία γενικής τεχνητής νοημοσύνης (AGI), ή αλλιώς τεχνητής νοημοσύνης που ξεπερνά την ανθρώπινη.
Ο υπερμεγέθης γύρος χρηματοδότησης έχει δει ισχυρό ενδιαφέρον από τους επενδυτές και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δεδομένης της ταχείας αύξησης των εσόδων της OpenAI.
Στη χρηματοδότηση αναμένεται να συμμετάσχουν υφιστάμενοι επενδυτές όπως η Thrive Capital, η Khosla Ventures, καθώς και η Microsoft, αλλά και νέοι επενδυτές, όπως η Nvidia και η Apple. Η Sequoia Capital βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις, για να επιστρέψει ως επενδυτής.
Εάν η αναδιάρθρωση αποτύχει, η OpenAI θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί την αποτίμησή της με τους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση και την πιθανή αλλαγή στη δομή της, η OpenAI, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι εξακολουθεί να εστιάζει στην οικοδόμηση τεχνητής νοημοσύνης που ωφελεί όλον τον κόσμο, ενώ παράλληλα, συνεργάζεται με το ΔΣ του μη κερδοσκοπικού τμήματός της. «Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός είναι ο πυρήνας της αποστολής μας και θα συνεχίσει να υπάρχει», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Η κατάργηση του ανώτατου ορίου κέρδους θα απαιτούσε την έγκριση του μη κερδοσκοπικού συμβουλίου της OpenAI, το οποίο αποτελείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν, τον επιχειρηματία Μπρετ Τέιλορ και άλλα επτά μέλη. Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η εταιρεία έχει, επίσης, συζητήσει με δικηγόρους για τη μετατροπή της μη κερδοσκοπικής δομής της σε κερδοσκοπική εταιρεία, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές της, όπως η Anthropic και η xAI.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν θα μπορούσαν να συμβούν τέτοιες θεμελιώδεις διαρθρωτικές αλλαγές. Η κατάργηση του ανώτατου ορίου κερδών, το οποίο έθετε όριο στις πιθανές αποδόσεις των επενδυτών στην κερδοσκοπική θυγατρική της OpenAI, θα έδινε στους πρώτους επενδυτές ένα ακόμη μεγαλύτερο κέρδος. Θα μπορούσε επίσης να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση της OpenAI και την απομάκρυνση από τη μη κερδοσκοπική αποστολή της.
Η OpenAI έχει δηλώσει ότι το ανώτατο όριο κέρδους είχε τεθεί σε εφαρμογή για να «τους δώσει κίνητρα να ερευνήσουν, να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν την AGI με τρόπο που να εξισορροπεί την εμπορικότητα με την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, αντί να εστιάζουν στην καθαρή μεγιστοποίηση του κέρδους».
Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ιδρύθηκε το 2015 ως μη κερδοσκοπικό ερευνητικό project, με στόχο την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας, αυτήν τη στιγμή ελέγχεται από τη μη κερδοσκοπική μητρική της. Έχει επιταχύνει τις προσπάθειες εμπορικής αξιοποίησης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί, με συνδρομητικές υπηρεσίες όπως το ChatGPT για καταναλωτές και επιχειρήσεις, το οποίο πλέον διαθέτει πάνω από 200 εκατομμύρια χρήστες.
Οι υφιστάμενοι επενδυτές είναι υπόχρεοι σε ένα ανώτατο όριο απόδοσης της επένδυσής τους, με τυχόν πρόσθετες αποδόσεις να κατευθύνονται στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Οι αποδόσεις, στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης της OpenAI, είχαν περιοριστεί στο 100πλάσιο της επένδυσης για τους επενδυτές. «Αναμένουμε ότι ο πολλαπλασιαστής αυτός θα είναι χαμηλότερος για τους μελλοντικούς γύρους», ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτηση στο blog της το 2019.
Η OpenAI χρησιμοποίησε αυτό το μοντέλο για να αντλήσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια, με την πλειονότητα να προέρχεται από τη Microsoft. Τον Φεβρουάριο, η αποτίμηση της εταιρείας έφτασε στα 80 δισ. δολάρια, με μια συμφωνία προσφοράς, όπου η εταιρεία πούλησε υφιστάμενες μετοχές μέσω της Thrive Capital.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr