Σε μια πρόσφατη έκθεση ασφαλείας, η Meta προσδιόρισε τη Ρωσία ως την «νούμερο ένα πηγή» των παγκόσμιων προσπαθειών συντονισμένης «μη αυθεντικής συμπεριφοράς» (ή CIB). Η χώρα έχει τουλάχιστον 39 «μυστικές επιχειρήσεις επιρροής (του κοινού)», δήλωσε η Meta.
Οι ρωσικές «επιχειρήσεις επιρροής» χρησιμοποιούν γεννητική τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν «προσωπεία» για ψεύτικους δημοσιογράφους και να δημοσιεύουν ιστορίες σε πλασματικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους με διαστρεβλωμένες πληροφορίες από αυθεντικά άρθρα, αναφέρει η Meta στην έκθεσή της.
Ενώ οι προηγούμενες ρωσικές προσπάθειες επηρεασμού της πολιτικής των ΗΠΑ βασίζονταν σε «καυτά» κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα για να κερδίσουν έδαφος, η τρέχουσα «παραπλανητική εκστρατεία» επικεντρώνεται κυρίως στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, για τον οποίο οι Ρώσοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν υποστήριξη, σημειώνει η Meta.
Η Ρωσία έχει μια ψυχρή σχέση με τη Meta, από την εισβολή της στην Ουκρανία, το 2022. Το Facebook απέσυρε όλες τις διαφημίσεις στη Ρωσία και μπλόκαρε τις ρωσικές διαφημίσεις λίγο μετά την εισβολή. Λίγους μήνες αργότερα, η Ρωσία χαρακτήρισε τη Meta ως εξτρεμιστική και τρομοκρατική οργάνωση.
«Από τώρα μέχρι και τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, αναμένουμε ότι οι επιχειρήσεις με έδρα τη Ρωσία θα προωθούν υποστηρικτικά σχόλια για τους υποψηφίους που αντιτίθενται στη βοήθεια προς την Ουκρανία και θα επικρίνουν όσους υποστηρίζουν την ενίσχυση της αμερικανικής άμυνας», αναφέρει η έκθεση της Meta. «Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή της επίρριψης ευθυνών για τις οικονομικές δυσκολίες στις ΗΠΑ στην παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, την παρουσίαση της κυβέρνησης της Ουκρανίας ως αναξιόπιστης ή την ενίσχυση των φωνών που εκφράζουν φιλορωσικές απόψεις για τον πόλεμο και τις προοπτικές του».
Η Meta, όπως τονίζει, στοχεύει και αφαιρεί παραπλανητικές αναρτήσεις και λογαριασμούς που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη ή διευθύνονται από επαγγελματίες που εργάζονται σε εκστρατείες παραπλάνησης επί πληρωμή. Καμία «εκστρατεία» δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αποφυγή της ανίχνευσης, δήλωσε η Meta, αναφερόμενη στις ρωσικές επιχειρήσεις ως «χαμηλής ποιότητας, μεγάλου όγκου», με κενά στην επιχειρησιακή ασφάλεια.
«Οι τακτικές που υποστηρίζονται από το GenAI παρέχουν μόνο ελάχιστα κέρδη και περιεχόμενο στους δράστες και δεν έχουν εμποδίσει την ικανότητά μας να διαταράξουμε τις επιχειρήσεις επιρροής», αναφέρει η έκθεση της Meta. «Στην πραγματικότητα, συνεχίζουμε να βλέπουμε πραγματικούς ανθρώπους να αποκαλούν αυτά τα δίκτυα ως τρολ, καθώς αγωνίζονται να προσελκύσουν πραγματικούς χρήστες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr