Το επίκεντρο του πενταετούς σχεδίου δαπανών της Intel είναι η μετατροπή άδειων χωραφιών κοντά στο Κολόμπους του Οχάιο σε αυτό που ο διευθύνων σύμβουλος Πατ Γκέλσινγκερ περιέγραψε ως «το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής chips τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο», ξεκινώντας από το 2027.
Η αμερικανική κυβέρνηση, την Τετάρτη (20/3), ανακοίνωσε τα κονδύλια προς την Intel στο πλαίσιο του νόμου CHIPS Act, στέλνοντας τις μετοχές της σε άλμα.
Το σχέδιο της Intel περιλαμβάνει επίσης την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στο Νέο Μεξικό και το Όρεγκον, καθώς και την επέκταση των δραστηριοτήτων στην Αριζόνα, όπου ο μακροχρόνιος αντίπαλός της, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, κατασκευάζει, επίσης, ένα τεράστιο εργοστάσιο, που ελπίζει ότι θα λάβει χρηματοδότηση χάρη στην προσπάθεια του προέδρου Μπάιντεν να φέρει την κατασκευή ημιαγωγών πίσω στις ΗΠΑ.
Τα κεφάλαια που παρέχονται από το σχέδιο του Μπάιντεν για μια ευρύτερη αναγέννηση της κατασκευής chips θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό την Intel να «επιδιορθώσει» το πληγωμένο επιχειρηματικό της μοντέλο.
Για δεκαετίες, η Intel ηγείτο παγκοσμίως στην κατασκευή των ταχύτερων και μικρότερων ημιαγωγών, πουλώντας τους σε υψηλή τιμή και διοχετεύοντας τα κέρδη σε περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη για να παραμένει μπροστά από το πλήθος. Όμως, η Intel έχασε αυτό το πλεονέκτημα, τη δεκαετία του 2010, από την TSMC και τα περιθώρια κέρδους της έπεσαν κατακόρυφα, καθώς μείωσε τις τιμές, ώστε να διατηρήσει μερίδιο αγοράς με κατώτερα προϊόντα.
Ο Γκέλσινγκερ, CEO της εταιρείας, το 2021, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την επιστροφή της Intel στη Νο1 θέση, όμως για να γίνει το σχέδιο κερδοφόρο, είπε ότι θα χρειαστεί κυβερνητική υποστήριξη.
Με αυτήν τη βοήθεια στην κατοχή της Intel, ήρθε η ώρα να την ξοδέψει!
Ο Γκέλσινγκερ δήλωσε ότι περίπου το 30% του επενδυτικού σχεδίου των $100 δισ. θα δαπανηθεί για κατασκευαστικές δαπάνες, όπως έξοδα εργασίας, σωληνώσεις και σκυρόδεμα. Το υπόλοιπο θα πάει στην αγορά εργαλείων κατασκευής chips από εταιρείες όπως η ASML, η Tokyo Electron, η Applied Materials και η KLA, μεταξύ άλλων.
Αυτά τα εργαλεία θα βοηθήσουν να τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο του Οχάιο έως το 2027 ή το 2028, αν και ο Γκέλσινγκερ προειδοποίησε ότι το χρονοδιάγραμμα μπορεί να ξεφύγει, αν η αγορά chips κάνει βουτιά. Πέρα από τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια, η Intel σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών από τις υπάρχουσες ταμειακές ροές της.
Ο Γκέλσινγκερ έχει δηλώσει και στο παρελθόν, ότι ένας δεύτερος γύρος χρηματοδότησης των ΗΠΑ για εργοστάσια chips πιθανότατα να είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγέτη στην κατασκευή ημιαγωγών, κάτι που επανέλαβε την Τρίτη.
«Μας πήρε τρεις και πλέον δεκαετίες για να χάσουμε αυτή τη βιομηχανία. Δεν πρόκειται να επανέλθει σε τρία με πέντε χρόνια χρηματοδότησης μέσω του CHIPS Act», δήλωσε ο Γκέλσινγκερ, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο ως «έξυπνο κεφάλαιο».
Ωστόσο, ακόμη και με την κρατική υποστήριξη, η Intel πρέπει να δείξει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί τους Ταϊβανέζους και Κορεάτες αντιπάλους της, μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, δήλωσε ο Μπεν Μπάτζαριν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναλυτών Creative Strategies. «Είναι σημαντικό να μάθουμε πόσο ακόμα «έξυπνο κεφάλαιο» χρειάζεται η Intel πριν μπορέσει να σταθεί μόνη της», δήλωσε Μπάτζαριν .
Η Intel θα αποτελέσει τον πιο σημαντικό κατασκευαστή chip για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ακόμη και όταν οι ανταγωνιστές χτίζουν στη χώρα, δήλωσε ο Τζίμι Γκούντριτς, σύμβουλος εξαγωγών ημιαγωγών και τεχνολογίας στην RAND Corp. «Μόνο η Intel διαθέτει εργατικό δυναμικό, τεχνολογία και αλυσίδα εφοδιασμού που είναι, κυρίως, αμερικανοκεντρική. Έτσι, ενώ αυτό που κάνουν εδώ η TSMC και η Samsung είναι σημαντικό και θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτο, είναι επίσης σημαντικό να έχουμε μια ισχυρή εγχώρια ομάδα», δήλωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr