Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων iMessage της Apple και τα προγράμματα αναζήτησης Bing και Edge της Microsoft δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως «πυλωροί» σύμφωνα με τους αυστηρούς νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ψηφιακό ανταγωνισμό, σύμφωνα με αποφάσεις της Κομισιόν.
Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν νίκη για την Apple, η υπηρεσία iMessage της οποίας αντιμετωπίζει εδώ και καιρό παράπονα από χρήστες Android λόγω ασυμβατότητας.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η Apple δεν θα υποχρεωθεί να ανοίξει την υποδομή μηνυμάτων της υπηρεσίας της σε εναλλακτικούς παραγωγούς από κατασκευαστές συσκευών Android, στις εφαρμογές WhatsApp και Facebook Messenger της Meta ή στις κρυπτογραφημένες εφαρμογές μηνυμάτων Signal και Telegram.
Οι χρήστες εδώ και καιρό παραπονιούνται για το γεγονός ότι η Apple εμφανίζει τα μηνύματα από χρήστες εκτός Apple ως πράσινες «φούσκες», σε αντίθεση με τα μηνύματα από άλλους χρήστες του iMessage που εμφανίζονται με μπλε χρώμα. Επί του παρόντος, μόνο οι χρήστες iPhone και άλλων συσκευών της Apple, όπως τα iPad, μπορούν να χρησιμοποιούν το iMessage.
Οι περιορισμοί ανταγωνισμού της ΕΕ δεν θα ισχύουν επίσης για τα προγράμματα περιήγησης Bing και Edge της Microsoft, καθώς και για την υπηρεσία διαδικτυακής διαφήμισης του τεχνολογικού γίγαντα του Redmond, Microsoft Advertising.
Η ανακοίνωση της Τρίτης (13/2) δεν σημαίνει ότι η ίδια η Apple και η Microsoft δεν θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται ως «πυλωροί (gatekeepers)», σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Οι βασικές υπηρεσίες των πλατφορμών τους, για παράδειγμα το App Store της Apple και η πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους Azure της Microsoft, θα εξακολουθήσουν να λογίζονται ως gatekeepers σύμφωνα με την DMA.
Tι αποφάσισε η Κομισιόν
Στην απόφαση της 5ης Σεπτεμβρίου 2023, η Επιτροπή έκρινε ότι τα αντεπιχειρήματα που υπέβαλαν η Apple και η Microsoft έπρεπε να αναλυθούν σε βάθος. Κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης όλων των επιχειρημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, και έπειτα από ακρόαση της συμβουλευτικής επιτροπής για τις ψηφιακές αγορές, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι υπηρεσίες iMessage, Bing, Edge και Microsoft Advertising δεν μπορούν να χαρακτηριστούν υπηρεσίες πυλωρού.
Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς όσον αφορά τις εν λόγω υπηρεσίες, μήπως προκύψουν ουσιαστικές αλλαγές. Οι αποφάσεις ουδόλως επηρεάζουν τον ορισμό της Apple και της Microsoft ως πυλωρών στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 όσον αφορά άλλες βασικές υπηρεσίες πλατφόρμας που παρέχουν.
Τι είναι οι «gatekeepers»
Ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2022 και άρχισε να εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό στις 2 Μαΐου του περασμένου έτους, επιβάλλει μια σειρά αυστηρών απαιτήσεων στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογικών πλατφορμών, ιδίως στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Meta, η Apple και η Amazon.
Η ΕΕ έχει στο στόχαστρό της ορισμένους βασικούς στόχους, και συγκεκριμένα εταιρείες που χαρακτηρίζει ως «πυλωρούς» – επιχειρήσεις που είναι τόσο κρίσιμες για τη χρήση του διαδικτύου, ώστε οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού πιστεύουν ότι θα πρέπει να ανοίξουν τις υπηρεσίες τους για να επιτρέψουν την πρόσβαση σε μικρότερους ανταγωνιστές.
Στα τέλη του περασμένου έτους, η ΕΕ παρουσίασε έξι καθορισμένους «gatekeepers» που θα υπόκεινται στους κανόνες της: Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft και η ByteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok.
Ορισμένοι εκδότες και εταιρείες τεχνολογίας λένε ότι αυτές οι τεράστιες εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν κάνει αρκετά για να συνεργαστούν αποτελεσματικά μαζί τους και με άλλους στον κλάδο τους. Η Apple άνοιξε πρόσφατα το App Store της για προγραμματιστές τρίτων στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τις προσοδοφόρες αμοιβές του γίγαντα του iPhone.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr