Οι 131 εταιρείες, οι οποίες έχουν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια παγκόσμια έσοδα, έγραψαν σε επιστολή που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής COP28 πρέπει να δεσμευτούν ότι θα επιτύχουν την απαλλαγή των συστημάτων ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές κατά 100% έως το 2035 για τις πλουσιότερες οικονομίες και να βοηθήσουν οικονομικά τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα το αργότερο έως το 2040.
Τι ζητούν οι εταιρείες
«Οι επιχειρήσεις μας αισθάνονται τις επιπτώσεις και το κόστος των αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή», τονίζουν οι εταιρείες στην επιστολή, υπό τον συντονισμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης We Mean Business Coalition, η οποία πιέζει για μεγαλύτερη δράση για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Για να απαλλαγεί το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα από τις ανθρακούχες εκπομπές, πρέπει να αυξήσουμε την καθαρή ενέργεια τόσο γρήγορα όσο γρήγορα θα καταργήσουμε σταδιακά τη χρήση και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων», συμπλήρωσαν.
Οι 131 υπογράφοντες της επιστολής, στους οποίους περιλαμβάνονται η Bayer, η Heineken, η IKEA και η Iberdrola, καλύπτουν διάφορους τομείς και περιλαμβάνουν πολυεθνικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δέσμευση για μείωση εκπομπών
Οι εταιρείες δεσμεύονται όλο και περισσότερο σε δικά τους χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των εκπομπών τους, αλλά πολλές αναγνωρίζουν ότι η ικανότητά τους να επιβραδύνουν τις εκπομπές CO2 που θερμαίνουν τον πλανήτη, εξαρτάται κυρίως από την ταχύτερη δράση των κυβερνήσεων.
Η COP28 αρχίζει στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου, ενώ όλο και περισσότεροι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κόσμος δεν είναι σε θέση να αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, η οποία δεσμεύει τις χώρες να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η ταχύτητα με την οποία οι χώρες θα πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα θα είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα.
Οι εκκλήσεις από την Ευρώπη και αλλού να σταματήσουν να καίνε καύσιμα που εκπέμπουν CO2 θα προσκρούσουν στα επιχειρήματα των μεγαλύτερων παραγωγών ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, των καταναλωτών, καθώς και των φτωχότερων εθνών που λένε ότι δεν μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 αρκετά γρήγορα χωρίς σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από τα πλούσια έθνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr