Η LG Corporation, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της Νότιας Κορέας, ηγείται του GITC από το 2011. Το πρόγραμμα ιδρύθηκε για να ενισχύσει τις δυνατότητες ICT των νέων με ειδικές ανάγκες, δημιουργώντας παράλληλα ένα ισχυρό θεμέλιο που προωθεί την κοινωνική τους ένταξη. Ο διαγωνισμός, ο οποίος διευθύνεται από την LG Electronics και την Οργανωτική Επιτροπή GITC, έχει προσελκύσει συνολικά περίπου 4.500 νέους με ειδικές ανάγκες από 38 χώρες που έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέχρι στιγμής.
Φέτος, περίπου 500 νέοι με ειδικές ανάγκες που επιλέχθηκαν μέσω τοπικών προκριματικών γύρων σε 17 χώρες συμμετείχαν σε 6 διαγωνισμούς για να κερδίσουν τη θέση τους στους τελικούς, που θα διεξαχθούν στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ, τον Οκτώβριο του 2023. Όσοι σημειώσουν εξαιρετικές επιδόσεις, θα λάβουν πιστοποιητικά και χρηματικά έπαθλα σε κάθε κατηγορία.
Οι διαγωνισμοί όχι μόνο αξιολογούν τις δεξιότητές τους σε διάφορα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως το Microsoft PowerPoint, το Microsoft Excel και τις μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο, αλλά και δοκιμάζουν την ικανότητά τους να δημιουργούν και να επεξεργάζονται βίντεο, να χρησιμοποιούν προγράμματα για προγραμματισμό αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων και να αναπτύσσουν τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία. Ομάδες 4 ή λιγότερων θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε κάθε διαγωνισμό και το φετινό GITC είναι εξαιρετικά ιδιαίτερο καθώς κάνει το ντεμπούτο του σε έναν διαγωνισμό esports χωρίς περιορισμούς στη συμμετοχή και οργανωμένο ανά είδος ή βαθμό αναπηρίας.
Οι συμμετέχουσες χώρες προστίθενται συνεχώς. Από φέτος, χώρες εκτός της Νότιας Κορέας, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και άλλες ασιατικές χώρες μπορούν να διαγωνιστούν, καθώς το GITC επεκτείνεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Όλο και περισσότεροι νέοι με ειδικές ανάγκες από το GITC συνεχίζουν να ευδοκιμούν στην κοινωνία. Για παράδειγμα, οι Chan Outdam Keo και Paramuditaya Dyan, οι νικητές του βραβείου Global IT Leader (MVP) στο Busan GITC 2014 και GITC της Ινδονησίας 2015, αντίστοιχα, κάνουν πλέον καριέρα ως προγραμματιστές πληροφορικής σε κορυφαίους κρατικούς φορείς.
«Η εμπειρία που απέκτησα από αυτόν τον διαγωνισμό ήταν ανεκτίμητη για την εξέλιξή μου, καθώς άλλαξε εντελώς τη νοοτροπία μου», είπε ο Keo. «Μπόρεσα να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου και να προωθήσω το όνειρό μου να βελτιώσω τον τομέα που σχετίζεται με την αναπηρία μου».
Η εταιρεία συνεχίζει τις προσπάθειές της για μια «Καλύτερη Ζωή για Όλους» διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της είναι προσβάσιμα σε όλους, ανεξάρτητα από τη φυσική τους ικανότητα. Αυτό περιλαμβάνει τη λειτουργία ενός συμβουλευτικού κέντρου νοηματικής γλώσσας, την παροχή εγχειριδίων προϊόντων με βίντεο, τη νοηματική γλώσσα, τη φωνητική υποστήριξη και τη διανομή αυτοκόλλητων braille για οικιακές συσκευές. Επιπλέον, η εταιρεία λειτουργεί μια συμβουλευτική ομάδα για άτομα με ειδικές ανάγκες από πέρυσι και συνεχίζει να ακούει τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία των πελατών και να τους αντιμετωπίζει.
«Το Global IT Challenge έχει να κάνει με την οικοδόμηση ενός θεμελίου που επιτρέπει στα άτομα με ειδικές ανάγκες να ενσωματωθούν καλύτερα στην κοινωνία, με πρώην συμμετέχοντες να αποδεικνύουν ότι μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα στον τομέα της πληροφορικής», δήλωσε ο Yoon Dae-sik, ανώτερος αντιπρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεις στην LG Electronics. «Ως παγκόσμια εταιρεία, θα προσπαθούμε πάντα να υποστηρίζουμε τους νέους με ειδικές ανάγκες, ώστε να μπορούν να κυνηγήσουν τα πάθη τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr