Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να μειώσουν τον πληθωρισμό, οι εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει άμεσα χτυπήματα με τουλάχιστον δύο τρόπους.
Αρχικά, πληρώνουν περισσότερους τόκους στο χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου και οι υποχρεώσεις τους που συνδέονται με τον πληθωρισμό γίνονται μεγαλύτερες.
Παράλληλα, υπάρχουν περισσότερα από 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτού του είδους χρέους σε εκκρεμότητα παγκοσμίως, που πωλήθηκαν στις κεφαλαιαγορές,με τα περισσότερα από αυτά τα χρέη να είναι δάνεια με μόχλευση, αλλά και εταιρικά ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου και τίτλοι που συνδέονται με τον πληθωρισμό.
Οι εταιρείες που βασίζονται σε χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου, θα «επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό» από το περιβάλλον των υψηλότερων-για-μακρύτερου επιτοκίων, δήλωσε ο Μίκαελ Κόλερ, αναλυτής πιστώσεων στη Landesbank Baden-Wuerttemberg. Αναμένει πάντως ότι οι περισσότερες εταιρείες θα ξεφύγουν σχετικά αλώβητες.
Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των εταιρικών τίτλων που συνδέονται με τον πληθωρισμό παγκοσμίως. Μόνο οι βραζιλιάνικες εταιρείες είναι μεγαλύτεροι δανειολήπτες στον χώρο.
Οι εταιρείες με υψηλά επίπεδα κυμαινόμενου επιτοκίου και χρέους με δείκτη πληθωρισμού, μπορεί να καταλήξουν να χρειάζονται τη μεγαλύτερη ενίσχυση και μπορεί να βρεθούν με λίγες επιλογές για να διορθώσουν τα προβλήματά τους.
«Σε ένα πλαίσιο υψηλότερων επιτοκίων, βλέπουμε την ιδιωτική πίστωση και τα δάνεια πιο ευάλωτα από τη δημόσια πίστωση, καθώς οι όροι χρηματοδότησής τους είναι πιο συχνά κυμαινόμενοι και έχουν λιγότερες εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης», δήλωσε η Elisa Belgacem, ανώτερο στέλεχος πιστωτικής στρατηγικής στη Generali Investments.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr