Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, η Google φαίνεται πως παραβίασε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκή Ένωσης για τον ανταγωνισμό, αφού «επέβαλε παράνομους περιορισμούς στους κατασκευαστές κινητών συσκευών Android και τους παρόχους κινητών δικτύων, προκειμένου να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της».
Από την πλευρά της, σε μια δήλωση που έκανε η εταιρεία στο πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι «είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν ακύρωσε πλήρως την απόφαση. Το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες, και υποστηρίζει χιλιάδες επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».
Το αρχικό πρόστιμο εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 και ήταν το μεγαλύτερο που έλαβε ποτέ η Google. Τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι περίπου το 80% των Ευρωπαίων χρησιμοποιούσε Android και ότι η Google έδωσε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στις εφαρμογές της, όπως το Chrome και η Αναζήτηση, αναγκάζοντας τις αγορές smartphone να τις προεγκαταστήσουν ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση του Play Store της.
Παράλληλα, η ΕΕ είχε αναφέρει ότι η Google πραγματοποίησε πληρωμές σε ορισμένους μεγάλους κατασκευαστές και παρόχους με την προϋπόθεση ότι θα έκαναν προεγκατάσταση αποκλειστικά της εφαρμογής αναζήτησης Google.
Το Δικαστήριο, στην απόφασή του ανέφερε ότι «προκειμένου να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η σοβαρότητα και η διάρκεια της παράβασης, το Δικαστήριο κρίνει σκόπιμο να επιβάλει πρόστιμο 4,125 δισ. ευρώ στην Google, ωστόσο το σκεπτικό του διαφέρει από ορισμένες απόψεις από αυτό της Επιτροπής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr