Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, o Ανεξάρτητος Ερευνητικός Μηχανισμός για τη Μιανμάρ (IIMM) έχει ως σκοπό την κατάρτιση φακέλων για την ποινική δίωξη εγκλημάτων σε εθνικά, περιφερειακά και διεθνή δικαστήρια.
Οργανώθηκε το 2018, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και άρχισε τη δράση του την επόμενη χρονιά.
O Νίκολας Κουμτζιάν, επικεφαλής του μηχανισμού IIMM, στη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, υπογράμμισε ότι «το Facebook μοιράστηκε με το μηχανισμό εκατομμύρια στοιχεία από δίκτυα και λογαριασμούς που είχε κατεβάσει η εταιρεία, καθώς είχε διαστρεβλωθεί η ταυτότητά τους».
Με τα στοιχεία του Facebook και άλλες πληροφορίες από περισσότερες από 200 πηγές, ο μηχανισμός IIMM έχει ετοιμάσει 67 «αποδεικτικά και αναλυτικά στοιχεία», τα οποία προορίζονται να μοιραστούν με τις δικαστικές αρχές.
Η Μιράντα Σίσονς, διευθύντρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Meta, ξεκαθάρισε ότι οι αποκαλύψεις είναι εθελοντικές και απολύτως νόμιμες καθώς το Facebook έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται για να εμποδίσει τη ρητορική μίσους.
Υπενθυμίζεται ότι η Μιανμάρ, βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ (ICJ) σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, εξαναγκάζοντας περισσότερους από 730.000 ανθρώπους να διαφύγουν στο γειτονικό Μπαγκλαντές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr