Ειδικότερα, όπως σημειώνει η εταιρεία, τα σχέδια για την κατασκευή της παραπάνω μονάδας υδρογόνου, η οποία θα βρίσκεται στην Ολλανδία, θα προχωρήσουν μετά την τελική επενδυτική απόφαση από τις θυγατρικές του κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου, Shell.
Μάλιστα, η Shell υποστηρίζει ότι οι εγκαταστάσεις Hydrogen I, θα αποτελούν τη «μεγαλύτερη μονάδα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου της Ευρώπης», όταν ξεκινήσουν οι εργασίες το 2025.
Ο ηλεκτρολύτης των 200 μεγαβάτ θα βρίσκεται στο λιμάνι του Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, παράγοντας έως και 60.000 κιλά ανανεώσιμου υδρογόνου ημερησίως.
«Πράσινο» υδρογόνο
Το υδρογόνο έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, ενώ παράλληλα μπορεί να παραχθεί με ποικίλους τρόπους.
Μια μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ηλεκτρικό ρεύμα που διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή, όπως ο άνεμος ή ο ήλιος, τότε μπορεί να ονομαστεί «πράσινο» ή «ανανεώσιμο» υδρογόνο.
Σύμφωνα με τη Shell, ο ηλεκτρολύτης στην Ολλανδία θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust (noord), ένα έργο 759 MW που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.
Παράλληλα, το υδρογόνο που παράγεται από το εργοστάσιο θα διοχετευτεί στο Shell Energy and Chemicals Park του Ρότερνταμ, χρησιμοποιώντας έναν νέο αγωγό υδρογόνου που ονομάζεται HyTransPort.
Η ιδέα είναι ότι αυτό το ανανεώσιμο υδρογόνο «θα αντικαταστήσει μέρος του γκρίζου υδρογόνου», με τη Άννα Μάσκολο, εκτελεστική αντιπρόεδρο για τις αναδυόμενες ενεργειακές λύσεις στη Shell, να τονίζει ότι το ανανεώσιμο υδρογόνο «θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος».
«Πράσινο» μέλλον
Αξίζει να τονισθεί ότι ο στόχος της Shell να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην Ολλανδία, αντιπροσωπεύει μία ολιστική προσπάθεια των πολυεθνικών εταιρειών προς ένα «πράσινο» μέλλον.
Μάλιστα, τον Ιούνιο, μια άλλη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η BP, δήλωσε ότι συμφώνησε να αναλάβει μερίδιο 40,5% στο Asian Renewable Energy Hub, ένα τεράστιο έργο που έχει προγραμματιστεί για την Αυστραλία, ενώ τον ίδιο μήνα η Siemens Energy και η Air Liquide ανακοίνωσαν σχέδια για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης που θα επικεντρώνεται στην παραγωγή «ηλεκτρολυτών ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου βιομηχανικής κλίμακας στην Ευρώπη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr