Συγκεκριμένα, ο μέσος μισθός ενός διευθύνοντος συμβούλου μίας εταιρείας του βρετανικού δείκτη FTSE 100 ήταν £2.69 εκατομμύρια το 2020.
Αυτό είναι κατά 17% χαμηλότερο από τον μέσο μισθό του 2019, ο οποίος ήταν £3.25 εκατομμύρια, πριν ξεκινήσει η πανδημία.
«Αυτές είναι ακόμα πολύ γενναιόδωρες αμοιβές» είπε στο BBC ο διευθυντής του High Pay Centre, Luke Hildyard.
Η έρευνα του High Pay Centre αποκάλυψε ότι το μέσο μπόνους έπεσε από £1.1 εκατομμύρια το 2019 στα £828,000 το 2020. Επίσης, το μέσο μακροπρόθεσμο πλάνο κινήτρων έπεσε από £2.4 εκατομμύρια το 2019 στα £1.38 εκατομμύρια το 2020.
«Τα πακέτα πληρωμής των CEOs είναι σχεδιασμένα για να αντικατοπτρίζουν την εμπειρία των μετόχων, των υπαλλήλων και άλλων ενδιαφερόμενων, άρα οι χαμηλότεροι μισθοί φέτος δείχνουν ένα σύστημα που δουλεύει όπως ήταν προγραμματισμένο» δήλωσε ο Hildyard.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι CEOs έχουν ήδη βγάλει εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της καριέρας τους και οι ακόμη υψηλές αμοιβές έρχονται «σε μία στιγμή που η κυβερνητική υποστήριξη για την οικονομία είναι πιο σημαντική για την επιβίωση και την επιτυχία των μεγαλύτερων εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι τόσο οι αποφάσεις των διοικητικών μελών».
Οι πιο ακριβοπληρωμένοι
Ο Hildyard σημείωσε ότι ο μισθός των CEOs του Ηνωμένου Βασιλείου φανερώνει ένα πιο φαρδύ χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών στην Αγγλία, απ’ ότι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο CEO της AstraZeneca, Pascal Soriot, είχε τον μεγαλύτερο μισθό πέρυσι και έβγαλε £15.45 εκατομμύρια. Ο μισθός του Soriot ήταν αρκετά μεγαλύτερος από τον δεύτερο πιο υψηλό μισθό, ο οποίος ήταν του CEO της Experian, Brian Cassin, που ήταν £10.3 εκατομμύρια.
Στην τρίτη θέση ήταν ο Albert Manifold, της κατασκευαστικής εταιρείας CRH, ο οποίος είσπραξε £9.92 εκατομμύρια.
Στην τέταρτη θέση ήταν Laxman Narasimhan της εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων Reckitt Benckinser με £9.92 εκατομμύρια.
Ο μισθός των CEOs έχει πέσει σε μία χρονική στιγμή που ο ρόλος τους δεν έχει υπάρξει πιο σημαντικός, σύμφωνα με τον Matthew Lesh, τον διευθυντή έρευνας του Adam Smith Institute.
«Εν μέσω μίας ιστορικής παγκόσμιας κρίσης οι “καπετάνιοι” του κλάδου έχουν παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να μας κρατάνε ταϊσμένους και ενωμένους» δήλωσε.
«Οι γενναιόδωρες αμοιβές είναι απαραίτητες για να προσελκύσουμε κορυφαία ταλέντα που θα βρουν καινοτόμα προϊόντα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα εκτινάξουν της αξία της εταιρείας», πρόσθεσε ο Lesh.
«Οι επενδυτές είναι γνωστό ότι δεν αντιδράνε ήρεμα στις αλλαγές των CEOs καθώς οι ηγέτες είναι βασικοί στην επιτυχία μίας εταιρείας», σημείωσε.
Ο Lesh είπε ότι αντί να «κολλάμε» με τους μισθούς των CEOs, πρέπει να αποδεχτούμε τις πολιτικές που ανεβάζουν τους μισθούς για όλους τους υπαλλήλους όσο η οικονομία αναρρώνει από την πανδημία.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε τους φόρους και την γραφειοκρατία που μειώνουν τους μισθούς», τόνισε ο Lesh.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr