Στην παρακάτω σύνοψη δεν περιλαμβάνονται τα σχέδια του ρωσικού εμβολίου -Sputnik V- καθώς και των κινεζικών που αναπτύχθηκαν από δημόσιους θεσμούς, αλλά αφορά ιδιωτικούς ομίλους.
Pfizer και BioNTech, οι μεγάλοι κερδισμένοι
Ο κολοσσός των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας, που συνεργάστηκαν προκειμένου να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊοί ενός εμβολίου, ήταν οι πρώτες στον δυτικό κόσμο οι οποίες ανακοίνωσαν θετικά αποτελέσματα, επωφελούμενες από μια έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κερδίζοντας από αυτό το πλεονέκτημα.
Μεγαλύτερος νικητής η Pfizer: έσοδα 10,8 δισεκ. δολαρίων (περίπου 9,2 δισεκ. ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο του 2021, περίοδο κατά την οποία άρχισε να εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος από τις πωλήσεις αυτής της θεραπείας.
Ο αμερικανικός όμιλος συνεχίζει να αυξάνει τις προβλέψεις του για το 2021. Κατά τα τελευταία νέα, υπολογίζει να αντλήσει 33,5 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις του εμβολίου του φέτος.
Η BioNtech, από τη μεριά της, κατέγραψε 7,3 δισ. ευρώ έσοδα στο πρώτο εξάμηνο. Σε αντίθεση με την Pfizer, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι το μοναδικό προϊόν της προς πώληση και αυτός ο αριθμός αντανακλά κατά συνέπεια την ειδική επίδοση αυτής της θεραπείας.
Για ολόκληρο το 2021, η BioNtech εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πωλήσεις των εμβολίων της κατά της Covid-19 θα αντιπροσωπεύουν ποσό ύψους 15,9 δισ. ευρώ.
Moderna
Η αμερικανική νεοφυής επιχείρηση (start-up) Moderna ανέπτυξε ένα εμβόλιο, το οποίο ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν στον δυτικό κόσμο.
Κατά το πρώτο εξάμηνο, η Moderna, που όπως η BioNTech υπολογίζει μόνο στο εμβόλιό της κατά της Covid-19 ως προϊόν σε κυκλοφορία, είχε τζίρο 5,9 δισ. δολάρια, δηλ. περίπου πέντε δισεκ. ευρώ.
Για το σύνολο του 2021, η Moderna αναμένει έσοδα 20 δισ. δολαρίων χάρη στο εμβόλιό της.
AstraZeneca και Johnson & Johnson ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση
Η AstraZeneca και η Johnson & Johnson, μέσω της βελγικής θυγατρικής της Janssen, είδαν και αυτές τα εμβόλιά τους να εγκρίνονται στην ΕΕ, όμως μεταγενέστερα. Αυτά στηρίζονται σε έναν ιικό φορέα.
Το εμβόλιο της AstraZeneca, άλλωστε, δεν έχει καν εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και παίζει έναν σημαντικό ρόλο σε άλλες χώρες όπως η Ινδία.
Κυρίως, αυτοί οι δύο όμιλοι υποσχέθηκαν να πωλήσουν τα εμβόλιά τους χωρίς να αποκομίσουν κέρδος στη διάρκεια της πανδημίας. Οι εμπορικές τιμές είναι ως εκ τούτου πολύ χαμηλότερες από εκείνες των Pfizer/BioNTech και Moderna, ενώ τα ποσά που συγκέντρωσαν δεν είναι λίγα.
Η AstraZeneca γνωστοποίησε έσοδα 1,17 δισ. δολαρίων (ένα δισεκ. ευρώ) από το εμβόλιό της στο πρώτο εξάμηνο. Η Johnson & Johnson έκανε λόγο για 264 εκατ. δολάρια (225 εκατ. ευρώ) για το δικό της, που εγκρίθηκε αργότερα.
Σε ετήσιο επίπεδο, η Johnson & Johnson εκτιμά ότι θα αποκομίσει από τις πωλήσεις του εμβολίου της 2,5 δισ. δολάρια, με την AstraZeneca να μην έχει δώσει λεπτομερή πρόβλεψη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr