Στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Ikea France, Jean-Louis Baillot, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ.
Η γαλλική θυγατρική σύμφωνα με την κατηγορία χρησιμοποίησε ιδιωτικούς ντετέκτιβ και αστυνομικούς για τη συλλογή ιδιωτικών δεδομένων σχετικά με το προσωπικό. Τα στοιχεία ήρθαν στο φως το 2012.
Χτυπημένη από την υπόθεση, η Ikea απέλυσε τέσσερις διευθυντές και υιοθέτησε έναν νέο κώδικα συμπεριφοράς.
Τα 15 άτομα που βρέθηκαν κατηγορούμενοι στο δικαστήριο των Βερσαλλιών συμπεριλάμβαναν ανώτερα στελέχη και πρώην διευθυντές καταστημάτων.
Τέσσερις αστυνομικοί δικάστηκαν επίσης για παράδοση εμπιστευτικών πληροφοριών.
Το σύστημα μαζικής παρακολούθησης χρησιμοποιήθηκε από τους διαχειριστές καταστημάτων για τον έλεγχο των αιτούντων εργασία, καθώς και για τον έλεγχο του προσωπικού τους.
Η εισαγγελία είχε ζητήσει πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ για την Ikea και για τον Baillot να περάσει ένα χρόνο στη φυλακή, καθώς και δύο χρόνια αναστολή.
Η υπόθεση επικεντρώθηκε στην παρακολούθηση του προσωπικού της Ikea France κατά την περίοδο 2009-2012. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από δημοσιογράφους και στη συνέχεια τα συνδικάτα ανέλαβαν νομική δράση.
Η παράνομη επιτήρηση κάλυπτε περίπου 400 άτομα, δήλωσε η κρατική εισαγγελέας Πάμελα Ταμπαρτελ.
"Αυτό που διακυβεύεται είναι η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής από την απειλή της μαζικής παρακολούθησης", είπε όταν ξεκίνησε η δίκη τον Μάρτιο.
Διαπιστώθηκε ότι οι διαχειριστές χρησιμοποίησαν μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, την Eirpace, η οποία με τη σειρά της συνέλεξε προσωπικά δεδομένα από την αστυνομία. Περιλάμβανε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και τυχόν προηγούμενες ποινικές καταδίκες.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde περιέγραψε πώς λειτουργούσε η κατασκοπεία στο κατάστημα Ikea στην Αβινιόν.
Ο διευθυντής του καταστήματος Patrick Soavi είπε στο δικαστήριο πώς είχε λάβει προσωπικά δεδομένα από έναν ξάδελφο του που δούλευε στην αστυνομία.
"Αναγνωρίζω ότι ήμουν πολύ αφελής και είχα μάλλον υπερβολικό ζήλο, αλλά μας ζητήθηκε να πραγματοποιήσουμε αυτούς τους ελέγχους και όταν έβαλα το πόδι μου μέσα σε αυτό το σύστημα ήταν πολύ αργά", είπε.
Ζήτησε από τον αστυνομικό, τον Alain Straboni, να "ρίξει μια ματιά" σε πάνω από 49 υποψηφίους που επιλέχθηκαν για θέσεις εργασίας στην Ikea.
Μετά από έρευνα στον υπολογιστή της αστυνομίας, η απάντηση ήταν ότι τρεις από αυτούς είχαν διαπράξει μικρά αδικήματα.
Αργότερα ο κ. Soavi έστειλε άλλα 68 ονόματα για έλεγχο, και ο κ. Straboni τον συμβούλευσε να απολύσει πέντε από τους υποψηφίους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr