Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε τον ενεργειακό κολοσσό Exxon Mobil σε ΑΑ από ΑΑ+.
H ExxonMobil, που είχε κεφαλαιοποίηση το 2017 περί τα 500 δισ. δολάρια, έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας της σήμερα, με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 150 δισ δολάρια.
Οι λόγοι για τους οποίους ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησε στην εν λόγω υποβάθμιση συμπυκνώνονται στη ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στη χαμηλή ζήτηση αλλά και στον πόλεμο τιμών που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.
Παράλληλα, η Standard & Poor's αναμένει ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά των επιπτώσεων του κορονοϊού δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία. Επιπλέον, το έλλειμμα των ταμειακών ροών της εταιρείας ανήλθε σε περίπου 10 δισ. δολάρια, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων χρέους
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η αρνητική προοπτική για την εταιρεία υπονοεί το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης στο μέλλον.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως είναι άμεση ανάγκη η εταιρεία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να βελτιώσει τις ταμειακές της ροές και να περιορίσει τα επίπεδα μόχλευσης ειδικά τους επόμενους 12 με 24 μήνες.
Κρίνεται δε μείζον ο δείκτης «λειτουργικά κέρδη / χρέος» να μειωθεί στο 60%. Αναλόγως πρέπει να αυξηθεί και το EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων), επισημαίνεται.
Ωστόσο, βάσει των μικροοικονομικών και των μακροοικονομικών δεδομένων, η ExxonMobil δεν αναμένεται να αναβαθμιστεί σε AA+ πριν από την παρέλευση μιας διετίας τουλάχιστον.
Υποβαθμίζεται και η Boeing
Η Boeing, η οποία επαναγόρασε πάνω από 100 δισ. δολάρια για να στηρίξει την μετοχή της υποβαθμίζεται σε BBB
Η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Boeing κατά δύο μονάδες στο BBB από την A- καθώς οι ταμειακές της ροές για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πολύ πιο αδύναμες από ό, τι περίμενε, λόγω του 737 MAX.
Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι «η σημαντική μείωση των αεροπορικών ταξιδιών παγκοσμίως λόγω του κορονοϊού θα οδηγήσει πιθανώς σε αύξηση των αναβολών των παραγγελιών αεροσκαφών, πιέζοντας περαιτέρω τις ταμειακές ροές».
Οι ταμειακές ροές και ο δανεισμός θα είναι πιθανώς πολύ πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα για τα επόμενα δύο χρόνια. Αναμένεται ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα έχουν εκροή ύψους 11 έως 12 δισ. δολαρίων το 2020 και μια εισροή 13 δισ. δολαρίων έως 14 δισ. δολαρίων το 2021.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr