Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, η Apple ανακοίνωσε ότι ο νέος κοροναϊός θα έχει συνέπειες στα έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού. Ειδικότερα, προειδοποίησε ότι «τα έσοδα θα είναι κατώτερα του αναμενόμενου το επόμενο διάστημα, ενώ θα υπάρξουν προσωρινές δυσκολίες στην παγκόσμια τροφοδοσία των συσκευών iPhones», καθώς τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά έχουν επηρεαστεί από την επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα.
Η Apple αποτελεί την πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία, που ανακοινώνει ότι ο νέος ιός θα την πλήξει, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε κάποια εκτίμηση για το βαθμό της ζημιάς της σε αυτό το τρίμηνο, κάτι που αναμένεται να φανεί τον Απρίλιο, όταν ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για φέτος.
Στη λίστα με τις επιχειρήσεις, που πλήττονται από τον κοροναϊό προστίθενται οι γερμανικές εταιρείες αθλητικών ειδών Adidas και Puma. Ειδικότερα, η Adidas ανακοίνωσε ότι οι δραστηριότητες στην Κίνα καταγράφουν πτώση κατά περίπου 85% σε ετήσια βάση, στο διάστημα από το κινεζικό Νέο Έτος (25 Ιανουαρίου 2020). «Πλήγμα» στις πωλήσεις αναμένει και η Puma για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς τα μισά καταστήματά της στην Κίνα παραμένουν κλειστά.
Παράλληλα, η αμερικανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Walmart ανακοίνωσε την Τετάρτη στους επενδυτές ότι αναμένει οικονομική επίδραση στο α΄ τρίμηνο και πιθανώς και στο β΄ τρίμηνο, στις δραστηριότητές της στην Κίνα ως αποτέλεσμα του κοροναϊού. Στο πλαίσιο αυτό, η Walmart τόνισε επίσης ότι όλα της τα καταστήματα στην Κίνα είναι ανοιχτά, αν και η πλειονότητα των καταστημάτων της δουλεύουν περιορισμένες ώρες και κάποια έχουν περιορισμένες επιλογές.
Επιπλέον, η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb γνωστοποίησε στις αρχές του τρέχοντος μήνα ότι ακυρώνει τις κρατήσεις της για το διάστημα από 7 Φεβρουαρίου έως και 29 του μήνα, κατόπιν οδηγίας των τοπικών κινεζικών αρχών προς τη βιομηχανία βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.
Πως επηρεάζεται ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας
Την προηγούμενη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανέβαλε για μία εβδομάδα την επανέναρξη της παραγωγής οχημάτων στις περισσότερες από τις μονάδες παραγωγής, που διαθέτει στην κοινοπραξία της με την SAIC Motor εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης στην παραλιακή πόλη Τιαντζίν, αλλά και στην κοινοπραξία της με τον όμιλο FAW Group, δηλαδή μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.
Στο ίδιο μοτίβο, η Hyundai, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, ανέστειλε στις αρχές Φεβρουαρίου την παραγωγή της σε γραμμή συναρμολόγησης λόγω έλλειψης εξαρτημάτων εξαιτίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα.
Ακόμη, η ιαπωνική κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων Nissan, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στην Κίνα μειώθηκαν κατά 11,8% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, καθώς το ξέσπασμα του κοροναϊού περιόρισε την οικονομική δραστηριότητα.
Εξαίρεση αποτελεί η Toyota, η οποία στις αρχές του τρέχοντος μήνα αναθεώρησε προς τα πάνω την ετήσια πρόβλεψη λειτουργικών κερδών κατά 4,2% λόγω των ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών και καλύτερων του αναμενομένου πωλήσεων αυτοκινήτων. Ωστόσο, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος του νέου κοροναϊού ήταν δύσκολο να υπολογιστεί και δεν είχε ακόμη ληφθεί υπόψη.
Ο κοροναϊός θα περιορίσει την παραγωγή smartphones
Ο κοροναϊός αναμένεται να επιφέρει ισχυρό «πλήγμα» στην παγκόσμια παραγωγή smartphones, τουλάχιστον κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας TrendForce, η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα εκτιμάται ότι θα περιοριστεί τους πρώτους τρεις μήνες του έτους στα 275 εκατ. τεμάχια, μειωμένη κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της TrendForce, η Samsung είναι εκείνη που αναμένεται να υποστεί το μικρότερο πλήγμα κατά το 1ο τρίμηνο, επειδή η παραγωγή της βρίσκεται στο Βιετνάμ και επειδή οι πωλήσεις της αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% της εγχώριας αγοράς στην Κίνα.
Από την άλλη πλευρά, η Huawei αντιμετωπίζει, ήδη, χαμηλότερες πωλήσεις στο εξωτερικό λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας. Η παραγωγή της εταιρείας στο εξεταζόμενο τρίμηνο διαμορφώνεται σε 42,5 εκατ. μονάδες, 15% κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη της TrendForce.
Τέλος, για την Xiaomi, η TrendForce αναθεωρεί την πρόβλεψη για την παραγωγή του 1ου τριμήνου κατά 10% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, με 2,47 εκατ. μονάδες να παράγονται το 1ο τρίμηνο.
Το «πλήγμα» του κοροναϊού στις αερομεταφορές
Την ακύρωση των πτήσεων από και προς το Πεκίνο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε στις 3 Φεβρουαρίου η Lufthansa. Ωστόσο, με νεότερη ανακοίνωσή της, η γερμανική αεροπορική εταιρεία πήρε την απόφαση να παρατείνει μέχρι τις 28 Μαρτίου την ακύρωση πτήσεων προς την ηπειρωτική Κίνα, λόγω της έξαρσης του κοροναϊού.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 29 Ιανουαρίου, η βρετανική αεροπορική εταιρία «British Airways» ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις πτήσεις της από και προς την Κίνα, μετά την προειδοποίηση της Βρετανίας να μη γίνονται παρά οι απολύτως απαραίτητες πτήσεις προς την ασιατική χώρα.
Επιπλέον, η εταιρεία Air China γνωστοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα πως δε θα πραγματοποιήσει καμία πτήση από και προς την Ελλάδα από τις 2 έως τις 18 Μαρτίου όπως επίσης και στις 25 Μαρτίου.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr