Στην ανακοίνωση της κατασκευής της λεγόμενης «Υφαντής Πόλης» (Woven City) προέβη η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης καταναλωτικών ηλεκτρονικών CES 2020 στο Λας Βέγκας. Η ονομασία της εν λόγω πόλης πηγάζει από το παρελθόν της Toyota, καθώς στο ξεκίνημά της δραστηριοποιούνταν στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.
Σημειώνεται ότι η Toyota ανέθεσε το έργο της κατασκευής της πόλης στον Δανό αρχιτέκτονα, Μπιάρκε Ίνγκελς, του οποίου η εταιρεία έχει κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, το World Trade Center 2 στη Νέα Υόρκη, το Lego House στη Δανία και τα γραφεία της Google στη Silicon Valley και στο Λονδίνο.
Η «Woven City» αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά στις εγκαταστάσεις μιας παλιάς μονάδας παραγωγής αυτοκινήτων της Toyota, η οποία αναμένεται σύντομα να κλείσει, με στόχο όχι να μειωθεί το εργατικό δυναμικό της επιχείρησης, αλλά αντιθέτως να εγκαταστήσει στις νέες δομές της έναν σημαντικό αριθμό υπαλλήλων της.
Στο ίδιο πλαίσιο, η αυτοκινητοβιομηχανία θα δώσει τη δυνατότητα σε ερευνητές, επιστήμονες και μηχανικούς να «πειραματιστούν» με τις νέες τεχνολογίες σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον. Στον αρχικό προγραμματισμό της Toyota, ο συνολικός πληθυσμός της πόλης θα αγγίξει τους 2.000 κατοίκους, ενώ στη συνέχεια ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.
Το βασικό πλάνο για την πόλη περιλαμβάνει 3 είδη οδικών αρτηριών: 1) για τα γρήγορα οχήματα, 2) για όλα τα οχήματα, όπως και αυτά που κινούνται με μικρότερες ταχύτητες και 3) για τους πεζούς και τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η «Υφαντή Πόλη» θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια με καύσιμο το υδρογόνο, τα κτίρια θα αποτελούνται κυρίως από γυαλί και ξύλο, ενώ παράλληλα στις οροφές των κτιρίων θα είναι εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά πάνελ. Σημαίνοντα ρόλο στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης θα έχει και η ρομποτική, η οποία θα λειτουργεί στους εσωτερικούς χώρους και θα εξυπηρετεί τις ατομικές ανάγκες μέσω αισθητήρων, που θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ως προσωπικό του όνειρο χαρακτήρισε την υλοποίηση της «Woven City» ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Άκιο Τογιόντα, τονίζοντας ότι «χτίζοντας μία πόλη από το μηδέν, ακόμη και σε μικρή κλίμακα όπως αυτή, είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουμε τις τεχνολογίες του μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφιακού λειτουργικού συστήματος των υποδομών της πόλης».
«Με ανθρώπους, κτίρια και οχήματα συνδεδεμένα και σε πλήρη επικοινωνία το ένα με το άλλο μέσω δεδομένων και αισθητήρων, θα είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε την AI τεχνολογία, τόσο εικονικά, όσο και πραγματικά», σημείωσε παράλληλα ο Τογιόντα και πρόσθεσε: «Προσκαλούμε όλους εκείνους, που οραματίζονται να βελτιώσουν το επίπεδο βιωσιμότητας στο μέλλον, να εκμεταλλευτούν αυτό το πρωτοποριακό ερευνητικό οικοσύστημα και να είναι παρόντες στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής για όλους».
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr