Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, όπως μεταδίδει το Bloomberg, από το δικηγορικό γραφείο Sidley Austin και η Bayer, που έχει εξαγοράσει τη Monsanto, την ζήτησε στον απόηχο γαλλικών δημοσιευμάτων τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική εταιρεία κρατούσε κρυφά δεδομένα για περισσότερους από 200 ανθρώπους σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις φωνές κριτικής και να πιέσει για έγκριση προϊόντων, όπως το Roundup.
Η Bayer προσέλαβε το δικηγορικό γραφείο, καθώς όπως είπε, δεν ήθελε να αποκτήσει η ίδια πρόσβαση στις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει η αμερικανική εταιρεία. Καθήκον της Sidley Austin ήταν να διαπιστώσει εάν οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με παράτυπο ή παράνομο τρόπο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι λίστες που δημιουργήθηκαν ήταν λεπτομερείς, μεθοδικές και σχεδιασμένες ώστε να προωθούν με δυναμικό τρόπο τις θέσεις της Monsanto στην κοινή γνώμη... Ακόμη και έτσι δεν βρήκαμε καμία ένδειξη, που να στηρίζει τις κατηγορίες των γαλλικών μέσων σχετικά με παράνομη συλλογή στοιχείων» αναφέρει η έκθεση του δικηγορικού γραφείου.
Η υπόθεση αυτή, που έχει πυροδοτήσει και την παρέμβαση των γαλλικών εισαγγελικών αρχών, ήταν ένας μόνο και όχι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Bayer για την Monsanto που απέκτησε τον Ιούνιο του 2018 έναντι 63 δισ. δολαρίων. Το κύμα αγωγών κατά του ζιζανιοκτόνου της αμερικανικής εταιρείας Roundup για πρόκληση καρκίνου (κάτι που οι δύο εταιρείες αρνούνται κατηγορηματικά) είναι ο κυριότερος. Έχουν ήδη χαθεί τρεις δείκτες στις ΗΠΑ και οι μετοχές της εταιρείας παρουσιάζουν απώλειες 30% από την ολοκλήρωση της εξαγοράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr