Η Nomura, σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου, αναφέρει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το πιο φιλικό προς την αγορά κόμμα, ωστόσο οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους που έχουν επιβληθεί από τους πιστωτές και ίσως χρειαστεί να κάνει και αυτός «κωλοτούμπα» αργότερα φέτος.
Η Nomura σημειώνει επίσης πως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα. Όπως εξηγεί, έχουν ήδη γίνει πολλές «πρόβες» για το αισιόδοξο σενάριο για τα ελληνικά ομόλογα, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή θέση ρευστότητας για το προβλέψιμο μέλλον. Στηρίζεται στο μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας του δημόσιο τομέα (22 δισ. ευρώ στον λογαριασμό του ΟΔΔΗΧ και άλλα 12 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς που σχετίζονται με τη γενική κυβέρνηση), που καλύπτουν ωριμάνσεις (εκτός εντόκων) για περίπου 4 χρόνια.
Σε όρους βιωσιμότητας, η Ελλάδα έχει πρωτογενές ισοζύγιο 4% του ΑΕΠ, ενώ οι επιτοκιακές δαπάνες της είναι περίπου 3% του ΑΕΠ (χαμηλότερες σε σχέση με την Ιταλία και την Πορτογαλία). Η Ελλάδα πληρώνει πραγματικό επιτόκιο 1,6% επί του χρέους της, λόγω της περιόδου χάριτος στην πληρωμή τόκων και κεφαλαίου που αποφάσισαν να δώσουν στη χώρα οι επίσημοι πιστωτές της όπως ο EFSF και ο ESM.
Με το μεσοσταθμικό όριο λήξης να ξεπερνά τα 21 έτη, το ελληνικό χρέος είναι πιθανόν εκείνο που έχει την πιο μακροχρόνια ωρίμανση παγκοσμίως, μετά τις παρατάσεις από τους επίσημους πιστωτές.
Η Ελλάδα, επίσης, θα συνεχίσει να λαμβάνει σημαντικά κέρδη SMP και ANFA (περίπου 640 εκατ. ευρώ) από την ΕΚΤ κάθε έξι μήνες, αν «τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου, η Ελλάδα βρίσκεται στην ασυνήθιστα ευνοϊκή θέση όπου η νέα έκδοση κρατικών ομολόγων κρίνεται θετικά από την αγορά, καθώς θεωρείται πως θα βελτιώσει τη γενική ρευστότητα, προσελκύοντας μια μεγαλύτερη πελατειακή βάση. Επίσης, για να αρθούν οι περιορισμοί στις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να επιδειχθεί μια συνέπεια στην πρόσβαση στις αγορές (σε σχέση με την προσωρινή πρόσβαση του 2014).
Σε αυτό το σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών θα επεδίωκε να προχωρήσει σε έκδοση νέου ομολόγου μόλις ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να αποδείξει πως η πρόσβαση στις αγορές διατηρείται ασχέτως του ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία. Το επόμενο «παράθυρο» για έκδοση, σύμφωνα με τη Nomura, θα υπάρξει τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.
Ο οίκος δηλώνει πως παραμένει «long» για τα ελληνικά ομόλογα, ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα, εν μέρει διότι τα ρίσκα είναι «πολύ ασύμμετρα» -τα θετικά μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι και να προκαλέσουν απότομα ράλι, ενώ τα αρνητικά μπορεί να έχουν πιο περιορισμένη επίπτωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr