Ακόμη και σήμερα που μας χωρίζουν μόλις 32 ημερολογιακές μέρες δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την εικόνα που θ αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βρετανία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι καθημερινά εισέρχονται πάνω από 32.000 φορτηγά στο νησί και με την αλλαγή των τελωνειακών ελέγχων αναμένεται να προκύψουν πολύωρες καθυστερήσεις με ότι αυτό σημαίνει για την φροντίδα και τη προστασία των ευπαθών προϊόντων.
Στις καθημερινές πλέον συσκέψεις των εισηγμένων λαμβάνονται μέτρα για την επόμενη μέρα του Brexit. Προς το παρόν από τις Βρυξέλλες είναι σε ισχύ μία ενημερωτική εκστρατεία για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνεχίσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις 30 Μαρτίου σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν για να εξασφαλίσουν μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση.
Οι τρεις πρώτες οδηγίες των Βρυξελλών είναι ότι θα πρέπει: Να αξιολογήσουν αν διαθέτουν το απαραίτητο τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό για να εφαρμόσουν τις τελωνειακές διαδικασίες και κανόνες. Να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν διάφορες τελωνειακές άδειες και καταχωρήσεις για να διευκολύνουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες εάν η Βρετανία αποτελεί μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού τους. Να επικοινωνήσουν με την εθνική τελωνειακή αρχή για να ενημερωθούν σχετικά με άλλα μέτρα προετοιμασίας. Ήδη υπάρχει στη διάθεσή τους κατάλογος ελέγχου 5 σημείων, με επισκόπηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr