Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε επάξια από τους νικητές του ελληνικού τίτλου, κ.κ. Ξενοφώντα Καντώνια, Πρόεδρο, Cosmos Aluminium A.E., Ιωάννη Καντώνια, Αντιπρόεδρο, Cosmos Aluminium A.E., και Θεόδωρο Καντώνια, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Cosmos Aluminium A.E. Η ελληνική συμμετοχή κέρδισε τις εντυπώσεις και τράβηξε την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, λαμβάνοντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την εξωστρέφεια, την πελατοκεντρική προσέγγιση, την επιμονή, και τα καινοτόμα συστήματα παραγωγής.
Ο κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε με αφορμή τη συμμετοχή της Ελλάδας στο EY World Entrepreneur Of The Year™ 2018: «Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω προσωπικά τους κ.κ. Ξενοφώντα, Ιωάννη και Θεόδωρο Καντώνια, καθώς η συμμετοχή τους στον διεθνή διαγωνισμό της ΕΥ αποδεικνύει ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι εδώ και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Αποτελούν ένα παράδειγμα για όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με την κρίση, αγωνίστηκαν και κατάφεραν να αναπτύξουν και να εδραιώσουν την επιχείρησή τους σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι που έδειξαν και στον παγκόσμιο διαγωνισμό, κερδίζοντας την προσοχή διεθνών ΜΜΕ, αλλά και το σεβασμό επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο. Εμείς, στην ΕΥ Ελλάδος, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να επιβραβεύουμε αξιόλογες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως την Cosmos Aluminium».
Οι κ.κ. Ξενοφών Καντώνιας, Ιωάννης Καντώνιας και Θεόδωρος Καντώνιας της Cosmos Aluminium Α.Ε., δήλωσαν: «Ευχαριστούμε την ΕΥ και ειδικά την ελληνική αποστολή για την αξέχαστη εμπειρία που μας προσέφερε. Όπως λέει και ο ποιητής, σημασία δεν έχει τόσο ο προορισμός, όσο το ταξίδι. Και αυτό το ταξίδι για τον EY World Entrepreneur Of The Year™ 2018 ήταν για μας μία εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουμε αξιόλογους ανθρώπους, ευρηματικούς επιχειρηματίες και πρωτοποριακές εταιρείες από όλο τον κόσμο. Ήταν μια άρτια διοργάνωση, που διεύρυνε τους ορίζοντές μας και εξέλιξε σε υπερθετικό βαθμό τον τρόπο που θα εκφράζουμε την επιχειρηματικότητα στο μέλλον».
Έρευνα της ΕΥ στο πλαίσιο του Φόρουμ για το EY World Entrepreneur Of The Year™: Σε αναπτυξιακή τροχιά οι μεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό
Οι μεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως είναι αισθητά πιο αισιόδοξες φέτος για το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις ευκαιρίες, σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τα ευρήματα του ετήσιου EY Growth Barometer, το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου Φόρουμ για το EY World Entrepreneur Of The Year™ 2018.
Η ετήσια έρευνα μεταξύ 2.766 στελεχών μεσαίων επιχειρήσεων σε 21 χώρες και εννέα βασικούς κλάδους της αγοράς μεσαίων επιχειρήσεων, αποκαλύπτει ότι η εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές των επιχειρήσεων έχει ενισχυθεί κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Το 60% των επιχειρήσεων στοχεύει σε ανάπτυξη 6-10%, σε σχέση με το 34% που είχε αντίστοιχες φιλοδοξίες πριν από έναν χρόνο. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά υψηλότερο από την πρόβλεψη του ΔΝΤ για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ της τάξης του 3,9%. Ένα επιπλέον 27% έχει ως στόχο ανάπτυξη που ξεπερνά το 10%, ποσοστό οριακά μειωμένο έναντι του 30% των επιχειρήσεων που είχε τον ίδιο στόχο το 2017. Επιπλέον, ενώ το 2017 το 5% των ερωτηθέντων προέβλεπε μείωση στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών του, το αντίστοιχο ποσοστό φέτος είναι μηδενικό.
Αγώνας για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης
Οι έξυπνες αυτοματοποιήσεις (intelligent automation) και η νοημοσύνη των μηχανών (machine learning) βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής, ως καταλύτες της ανάπτυξης για τις φιλόδοξες μεσαίες επιχειρήσεις. Η αντιμετώπιση των νέων τεχνολογιών έχει εξελιχθεί ραγδαία από πέρυσι. Ενώ το 2017, το 74% των Διευθυνόντων Συμβούλων των μεσαίων επιχειρήσεων παγκοσμίως είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να υιοθετήσει την αυτοματοποίηση ρομποτικών διαδικασιών (Robotic Process Automation – RPA), μόλις 12 μήνες αργότερα, το 73% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι υιοθετεί ή σκοπεύει να υιοθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη στις διαδικασίες του μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η πρόσληψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, κλειδί για τις αναπτυξιακές φιλοδοξίες των επιχειρήσεων
Επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα της ανάπτυξης, το 39% των επιχειρήσεων σκοπεύει να προχωρήσει σε περισσότερες προσλήψεις κατά τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό σημαντικά αυξημένο έναντι του 13% το 2017. Επιπλέον, μόλις 1% επιδιώκει να μειώσει το προσωπικό του, έναντι 9% πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των παραγόντων που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη, πάνω από παράγοντες όπως η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών και οι νέες τεχνολογίες. Το 56% των ηγετικών στελεχών επιδιώκει να ενισχύσει τις ψηφιακές δυνατότητες των επιχειρήσεων μέσω νέων προσλήψεων.
Ωστόσο, η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας, ιδίως στις περιοχές όπου η έλλειψη αυτή επιδεινώθηκε από τη φυγή ταλέντων, όπως στη Βραζιλία και το Μεξικό. Ακόμη και στις ΗΠΑ, το 20% των επικεφαλής των επιχειρήσεων, έναντι 12% πριν έναν χρόνο, θεωρεί ότι το πρόβλημα αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr