Αναλυτές και τραπεζίτες χαιρέτισαν την κίνηση της κυβέρνησης ως «άλμα» για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο αρκετές ιταλικές τράπεζες εξακολουθούν να παλεύουν –και πιθανώς θα συνεχίσουν- με τα υψηλά κόστη και τα μειούμενα έσοδα.
«Είμαι αισιόδοξος (για την κίνηση της κυβέρνησης) ως λύση για το πρόβλημα των τραπεζών με τα κεφάλαια», τόνισε ο Alberto Nagel, διευθύνων σύμβουλος της Mediobanca. «Αλλά τα προβλήματα με την κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών θα παραμείνουν», πρόσθεσε.
Ένας από τους κύριους παράγοντες για τη μειούμενη κερδοφορία είναι τα τεράστια ποσά σε κόκκινα δάνεια που βαραίνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ επιδεινώνουν την κατάσταση τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και το γεγονός πως η Ιταλία «μπαινοβγαίνει» σε ύφεση τα τελευταία 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της βιομηχανικής παραγωγής της, επισημαίνει το MarketWatch.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς –περιλαμβανομένων και των πιο ισχυρών τραπεζών όπως η Mediobanca και η Intesa Sanpaolo- διαβρώθηκαν από έκτακτες συνδρομές σε funds διάσωσης με σκοπό να βοηθηθούν οι πιο αδύναμες τράπεζες, άλλη μια ένδειξη του πώς τα αποτελέσματα των ιταλικών τραπεζών εξακολουθούν να πιέζονται από την ευπάθεια ολόκληρου του συστήματος.
Την Πέμπτη, η UniCredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας σε όρους περιουσιακών στοιχείων, εμφάνισε τεράστια ζημιά 13,6 δισ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο, σε μεγάλο βαθμό λόγω προβλέψεων δισεκατομμυρίων για απώλειες που συνδέονται με κακά δάνεια. Στο μεταξύ συνεχίζεται μια πώληση μετοχών 13 δισ. ευρώ που ξεκίνησε τη Δευτέρα προκειμένου να στηρίξει η τράπεζα τα οικονομικά της.
Για την πώληση αυτή εγγυάται μια δεξαμενή τραπεζών, που συμφώνησε να αγοράσει τυχόν μετοχές που δεν θα πωληθούν. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Intesa, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι χωρίς τις έκτακτες συνδρομές στα κεφάλαια διάσωσης και χωρίς μια απομείωση, τα καθαρά της κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο θα ήταν 1,15 δισ. ευρώ αντί για 776 εκατ. ευρώ.
Την Πέμπτη, η Monte dei Paschi ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 2,53 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς υπέστη πλήγμα από την μείωση στα καθαρά έσοδα και τις προμήθειες, αλλά και από προβλέψεις ύψους 2,46 δισ. ευρώ για τα κόκκινα δάνεια.
Η Mediobanca, πάντως, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα κέρδη του δεύτερο τριμήνου του οικονομικού της έτους -τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016- σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 148 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr