Αλλά σε τι οφείλεται αυτή η ευχάριστη είδηση για τους 100.000 απασχολούμενους; Καταρχήν στις καλές επιδόσεις που κατέγραψε ο τομέας επενδύσεων της τράπεζας, δηλαδή αυτός ο κλάδος που στο παρελθόν προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο και συγκέντρωσε πολλή κριτική. Με μια δεύτερη ματιά ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο περίλαμπρο για έναν τέτοιο κλάδο που δούλευε υποδειγματικά.
Μαζικές απολύσεις
Οι απώλειες ύψους 538 εκ. ευρώ από επικίνδυνες δοσοληψίες τραπεζικών προϊόντων συνεχώς συσσωρεύονται. Από την άλλη η τράπεζα έχει κέρδη από την πολιτική των επιτοκίων. Τέλος, μια σύγκριση με αντίπαλες τράπεζες στις ΗΠΑ καθιστά εμφανές πόσο πίσω βρίσκεται η Deutsche Bank σε σχέση με άλλες τράπεζες στον επενδυτικό κλάδο που ήταν κάποτε ο πυρήνας των δραστηριοτήτων της. Για παράδειγμα, η Goldman Sachs κατέγραψε κέρδη πάνω από 2 δις δολάρια στο τετράμηνο που μόλις πέρασε. Μπροστά σε αυτό το ποσό τα κέρδη της γερμανικής τράπεζας είναι ψιχία.
Ένας άλλο λόγος για τα απροσδόκητα κέρδη είναι η μείωση του κόστους αναδιάρθρωσης της τράπεζας και αντιμετώπισης των δικαστικών περιπετειών. Οι αναλυτές τα περίμεναν όμως μεγαλύτερα.
Η πτώση της μετοχής της εξελίχθηκε με τρόπο δραματικό. Μέσα σε ενάμιση χρόνο έχασε πάνω από τα 2/3 της χρηματιστηριακής της αξίας. Η εξέλιξη είναι επικίνδυνη γιατί σε αυτήν αντικαθρεπτίζεται η απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών με το κεφάλαιο της τράπεζας να συρρικνώνεται. Τα καλά αποτελέσματα δεν υπόσχονται καλύτερες ημέρες για το μεγαλύτερο γερμανικό χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο και τους χιλιάδες εργαζόμενους του. «Η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για ένα μεγάλο διάστημα ακόμη» έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζον Κράιαν στους απασχολούμενους. Μέχρι τώρα προωθεί διαγραφή 9.000 θέσεων εργασίας, οι 4000 στη Γερμανία. Μέχρι το τέλος του 2017 σκοπεύει να βάλει λουκέτο σε 200 από τα 700 υποκαταστήματα.
Δέσμια του παρελθόντος της
Τα αιφνιδιαστικά κέρδη προοιωνίζονται καλύτερες ημέρες για την Deutsche Bank; Αυτό δεν το ισχυρίζεται ούτε η διοίκησή της. Οι 8.000 δικαστικές διαμάχες ανά τον κόσμο δεν έχουν λυθεί, το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων για προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια στην αμερικανική αγορά προκάλεσαν κατρακύλα στη μετοχή της. Η αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων μηνών έχει προκαλέσει τεράστια κρίσης εμπιστοσύνης στις τάξεις των καταθετών της. Στο τρίτο τετράμηνο καταγράφηκε εκροή καταθέσεων ύψους 20 δις ευρώ, τα 17 δις από τον τομέα διαχείρισης περιουσίας. Σε αυτόν τον τομέα η τράπεζα έχασε 2 εξαιρετικούς μάνατζερ που προτίμησαν την UBS στην Ασία. Παρόμοιο brain drain παρατηρείται και σε άλλους τομείς.
Με πρόστιμα απειλεί και η Ρωσία για συμμετοχή της τράπεζας σε ξέπλυμα χρήματος πολλών δις στη χώρα, όπως καταγγέλλει. Έρευνες διεξάγουν βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες. Αντικείμενο έρευνας και οι προσπάθειες χειραγώγησης στον συναλλαγματικό τομέα, οι παραβιάσεις κυρώσεων κι άλλες "βρώμικες" συναλλαγές, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα πρόστιμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr