Η Wall Street Journal επιχειρεί να αναλύσει τη θέση της τράπεζας, εξετάζοντας τη σχέση των παραγώγων της με τα στοιχεία στο ενεργητικό της που είναι δύσκολο να αποτιμηθούν.
Όπως επισημαίνεται, στην ετήσια έκθεση της Deutsche Bank το 2015, η τράπεζα ενημέρωσε ότι η έκθεσή της σε παράγωγα ήταν 41,9 τρισεκατομμύρια ευρώ. Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας το 2015 ήταν 3,03 τρισ. ευρώ.
Τα παράγωγα προϊόντα είναι χρηματοπιστωτικά συμβόλαια που αντλούν την αξία τους από την απόδοση ενός συνδεδεμένου περιουσιακού στοιχείου, δείκτη ή επιτοκίου, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την αντιστάθμιση κινδύνων.
Πόσο ευάλωτη είναι η Deutsche Bank σε παράγωγα
Σύμφωνα με τη WSJ το καθαρό μέγεθος των 41,9 τρισ. μπορεί να είναι παραπλανητικό, δεδομένου ότι καλύπτει την ονομαστική αξία των παραγώγων.
Για παράδειγμα, η ονομαστική αξία ενός επιτοκίου στο οποίο στηρίζεται ένα swap - βάσει του οποίου υπολογίζονται οι πληρωμές για τα συμβαλλόμενα μέρη - μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά το πραγματικό παράγωγο ενδέχεται να καλύπτει μόνο μικρές πληρωμές τόκων για τα δύο μέρη. Κάτι που καθιστά τον κίνδυνο για τις δύο πλευρές πολύ μικρότερο τελικά από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία. Κατά συνέπεια, αυτό σημαίνει ότι η έκθεση μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη από την τιμή του παραγώγου.
Τα περισσότερα από τα παράγωγα της Deutsche Bank, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, δεν είναι υπερβολικά πολύπλοκα. Επιπλέον, όπως και με πολλές άλλες τράπεζες, η έκθεση της DB σε παράγωγα, που κορυφώθηκε το 2011 κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ στα 59,195 τρισ. ευρώ, πλέον έχει μειωθεί.
Πού βρίσκεται το πρόβλημα
Ο όγκος των παραγώγων μπορεί να μην είναι τελικά τόσο μεγάλος όσο δείχνει η ονομαστική τιμή, ωστόσο η Deutsche Bank διαθέτει ένα πλήθος από περιουσιακά στοιχεία που είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, τη στιγμή που αρκετοί επενδυτές δεν εξετάζουν σύνθετα στοιχεία όταν πρόκειται να πουλήσουν μετοχές.
Συγκεκριμένα, είναι άγνωστο το ύψος των στοιχείων που περιέχεται στο Επίπεδο 3 περιουσιακών στοιχείων που κατέχει (Level 3 assets), ή εκείνα των οποίων η αξία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, όπως τα σύνθετα παράγωγα και επισφαλές χρέος («κόκκινα» δάνεια, τίτλοι junk, κλπ).
Η Deutsche Bank έχει περισσότερα στοιχεία Επιπέδου 3 συγκριτικά με το δείκτη Κοινών Μετοχών της Tier 1, μέτρο της οικονομικής της δύναμης, σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες. Συγκεκριμένα, τα Επιπέδου 3 περιουσιακά της στοιχεία υπολογίζονται στο 72% του Tier 1 της, σύμφωνα με αναλυτές της JP Morgan Chase. Συγκριτικά, 12 διεθνείς τράπεζες έχουν μέσο όρο 38%.
Η διαφορά προκύπτει εν μέρει λόγω των παραγώγων. Στο τέλος του περασμένου έτους, η Deutsche Bank είχε 10,2 δισ. δολάρια σε μη ρευστοποιήσιμα παράγωγα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, σε σύγκριση με τα 8 εκατ. δολάρια για την Barclays και 5,9 δισ. για την Goldman Sachs.
Για τα μη ρευστοποιήσιμα στοιχεία, οι επενδυτές σε μεγάλο βαθμό είναι υποχρεωμένοι να βασίζονται στις εσωτερικές εκτιμήσεις της τράπεζας, οι οποίες όπως σημειώνει η S&P «ενδέχεται να είναι ευάλωτες σε δυσμενείς μεταβολές στους υποκείμενους τίτλους».
Καθώς αυτά τα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία είναι δύσκολο να αξιολογηθούν, υποδαυλίζουν ανησυχίες όταν μια τράπεζα πιέζεται στην
αγορά.
Ο David Hendler, της συμβουλευτικής Viola Risk Advisors, είπε στην WSJ ότι η τράπεζα αναπτύσσει ένα προφίλ «τύπου Lehman», και τα Επιπέδου 3 στοιχεία ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την κεφαλαιακή βάση της Deutsche Bank, δεδομένων των χαμηλών της κερδών.
Ωστόσο, όπως και με τα παράγωγα, τα επιπέδου 3 περιουσιακά στοιχεία στα βιβλία της αποτελούν πλέον πολύ μικρότερο ποσοστό από ό,τι κάποτε.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους βρίσκονταν στα 28,9 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 88 δισ. ευρώ το 2007.
Οι μαζικές ρευστοποιήσεις αφορούν τελικά τα παράγωγα;
Η ανάλυση της Wall Street Journal καταλήγει σημειώνοντας: Όχι ακριβώς - Για την Deutsche Bank υπάρχει μια λίστα με μεγαλύτερες ανησυχίες.
Σχετικά με το πρόστιμο στις ΗΠΑ, η Deutsche Bank δήλωσε ότι δεν θα πληρώσει «πουθενά κοντά» στο ποσό των 14 δισ. δολαρίων που προτάθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, με πολλούς αναλυτές να αναμένουν ένα μικρότερο πρόστιμο, το οποίο ωστόσο ακόμα και έτσι προσθέτει επιπλέον πίεση στην τράπεζα, τη στιγμή που η προοπτική για τα κέρδη της φαίνεται ζοφερή.
Τα προσδοκώμενα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών της ευρωζώνης είναι μειωμένα κατά μέσο όρο περίπου 75%, μετά την κορύφωσή τους στις αρχές του 2008, σύμφωνα με την FactSet. Η κατάσταση όμως της Deutsche Bank είναι ακόμη χειρότερη, έχοντας 85% χαμηλότερα από τα προσδοκώμενα κέρδη σε σχέση με την εποχή που βρισκόταν στο αποκορύφωμά της.
Οι δυσμενείς προοπτικές για κέρδη καθιστούν τις μετοχές της εταιρίας λιγότερο ελκυστικές, μειώνοντας την τιμή τους. Κάτι που καθιστά επίσης πιο ακριβή την άντληση κεφαλαίων.
Η WSJ καταλήγει σημειώνοντας ότι η θολή εικόνα των παραγώγων της τράπεζας δεν βοηθά την Deutsche Bank καθώς προσπαθεί να εξομαλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr