Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για μία από τις λεγόμενες «εθνικές πρωταθλήτριες» της Βραζιλίας και σε περιόδους ευημερίας είχε εμπνεύσει προσδοκίες ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παγκόσμιο παίκτη. Ωστόσο, δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τις διεθνείς εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην εγχώρια αγορά.
Η εταιρεία οδηγήθηκε στη χρεοκοπία μετά την κατάρρευση των συνομιλιών που είχε με τους πιστωτές της με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του χρέους της. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η υποβάθμισή της κατά δύο βαθμίδες από τη Fitch που επισήμανε πως χωρίς μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους της, η Oi θα οδηγηθεί αναπόφευκτα στη χρεοκοπία. Σύμφωνα με την Credit Suisse, μόνο μια μείωση του χρέους της κατά 65% που θα προκύψει αφενός από «κούρεμα» του χρέους και αφετέρου από ανταλλαγές ομολόγων με μετοχές θα μπορούσε να εξυγιάνει τα οικονομικά
της εταιρείας.
Ο τεράστιος όγκος του χρέους της οφείλεται σε εκτεταμένο δανεισμό που άρχισε η Oi από το 2009, προκειμένου να χρηματοδοτήσει δύο συγχωνεύσεις της, πρώτα με την Brasil Telecom και στη συνέχεια με την πορτογαλική Portugal Telecom που, ωστόσο, δεν απέφεραν αρκετά κέρδη. Η εταιρεία προέκυψε από συγχώνευση άλλων εταιρειών στη διάρκεια της θητείας του προηγούμενου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, οπότε άρχισε η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Βραζιλίας, η BNDES, να χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς κολοσσούς της χώρας. Ο επενδυτικός βραχίονας της BNDES, η BNDESPAR, διατηρεί ακόμη το 5% της Oi και παραμένει σημαντικός πιστωτής της. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστωτών της, όμως, είναι ξένοι ομολογιούχοι που διακρατούν το 66% του χρέους της.
Η χρεοκοπία της Oi SA στρέφει τα βλέμματα στη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις της Βραζιλίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr