Και οι δύο κολοσσοί της ενεργειακής βιομηχανίας έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στη ρωσική αγορά και το ερώτημα που κυριαρχεί είναι πως θα επηρεάσουν την κερδοφορία τους οι νέες αυστηρότερες κυρώσεις που προωθεί η ΕΕ κατά της Ρωσίας.
H BP ελέγχει μερίδιο 19,75% στον πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, μερίδιο το οποίο ισοδυναμεί με το 9% της συνολικής αξίας της εταρείας και "παράγει¨μερίσματα ύψους 450 εκατομμυρίων λιρών.
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Rosneft, Igor Sechin, είναι σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν και νωρίτερα φέτος το όνομά του μπήκε στη "μαύρη λίστα" της ΕΕ.
Σε περίπτωση που υπάρξει "μπλόκο" στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, στον τομέα της ενέργειας στη Ρωσία, θα πληγούν καίρια τα σχέδια της BP για την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική.
Πάντως, όπως επισημαίνεται και σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, θεωρείται απίθανο η απαγόρευση αυτή να αφορά και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο φυσικό αέριο, καθώς η ΕΕ εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό (περίπου το 30%) από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Από την άλλη πλευρά και η Shell έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στη ρωσική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι η έδρα του πολυεθνικού κολοσσού είναι στην Ολλανδία, χώρα της οποίας πολίτες ήταν πολλοί από τους 298 επιβαίνοντες στο μοιραίο Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που συνετρίβη στο Ντονέτσκ. Οι δυτικές κυβερνήσεις εκτιμούν ότι υπεύθυνοι για την τραγωδία είναι οι φιλορώσοι αυτονομιστές και καλούν τη Μόσχα να σταματήσει να τους στηρίζει.
Η Shell έχει συστήσει κοινοπραξίες με την Gazprom στην Άπω Ανατολή στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr