Σε αυτό το πλαίσιο, το μεσημέρι της Τρίτης (14/1) τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούν κατά 0,32% στα 80,75 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό αργό WTI σημειώνει επίσης πτώση της τάξης του 0,26% στα 77,13 δολάρια ανά βαρέλι.
Υπενθυμίζεται, ότι οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα 2% τη Δευτέρα (13/1) μετά την επιβολή κυρώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Παρασκευή (10/1) στην Gazprom και στη Surgutneftegas, καθώς και σε 183 πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο ως μέρος του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» δεξαμενόπλοιων της Ρωσίας.
Στον απόηχο των κυρώσεων, αρκετές χώρες αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες καυσίμων προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ως εκ τούτου, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι για τον λόγο αυτό προκύπτει «διόρθωση» τιμών προς τα κάτω.
Επιπλέον, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ την Τετάρτη (15/1) θα ακολουθήσει ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI).
Μια αύξηση του δομικού πληθωρισμού πάνω από το προβλεπόμενο 0,2% θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι οποίες συνήθως στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση πετρελαίου.
Ενώ οι αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου από τις νέες κυρώσεις, η επίδρασή τους στη φυσική αγορά θα μπορούσε να είναι λιγότερο έντονη από ό,τι υποδηλώνουν οι επηρεαζόμενοι όγκοι.
Αναλυτές της ING εκτιμούν ότι οι νέες κυρώσεις έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν ολόκληρο το πλεόνασμα των 700.000 βαρελιών ημερησίως που είχαν προβλέψει για φέτος, αλλά δήλωσαν ότι ο πραγματικός αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι μικρότερος.
«Η πραγματική μείωση των ροών θα είναι πιθανότατα μικρότερη, καθώς η Ρωσία και οι αγοραστές βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν αυτές τις κυρώσεις», αναφέρουν.
Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές αναμένουν λιγότερη υπερφόρτωση της προσφοράς στην αγορά ως αποτέλεσμα.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση από τον κύριο αγοραστή Κίνα θα μπορούσε να αμβλύνει τον αντίκτυπο της στενότερης προσφοράς. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας μειώθηκαν το 2024 για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, εκτός της πανδημίας COVID-19, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα.
Ήπια μεταβολή στο φυσικό αέριο
Ήπια υποχώρηση καταγράφει το φυσικό αέριο το μεσημέρι της Τρίτης, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να υποχωρούν κατά 0,095% στα 48,215 ευρώ η μεγαβατώρα.
Την ίδια στιγμή, ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,12% στα 2.681,90 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι σημειώνει άνοδο 0,14% στα 30,358 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός σημειώνει επίσης ήπια κέρδη 0,07% στα 4,33 δολάρια η ουγγιά.
Ως προς τα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί κατά 0,0010% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0255 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,20% στο 1,2178 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,8419 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr