Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και επίσης μείωσε την πρόβλεψή του για το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την τέταρτη διαδοχική αναθεώρηση προς τα κάτω του ομίλου παραγωγών.
Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών τον Οκτώβριο, ενώ ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγού βάθυνε.
Οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι από την Κίνα, καθώς και η έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης από τους κινεζικούς φορείς χάραξης πολιτικής για την τόνωση της ζήτησης, επιβαρύνουν το κλίμα, δήλωσε ο Κέλβιν Γουόνγκ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε ένα πακέτο ύψους 10 τρισεκατομμυρίων γιουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) την Παρασκευή για να μειώσει τις πιέσεις χρηματοδότησης των τοπικών κυβερνήσεων, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πιέσεις από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο οποίος απείλησε να επιβάλει περισσότερους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.
Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι υπολείπεται του ποσού που απαιτείται για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Το αμερικανικό διατηρήθηκε σε υψηλά περίπου τεσσάρων μηνών την Τρίτη, καθώς αναμένεται να ωφεληθεί από τις πολιτικές του Τραμπ που είναι πιθανό να διατηρήσουν τα επιτόκια των ΗΠΑ σχετικά υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι αγορές προετοιμάζονται επίσης για περαιτέρω μηνύματα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και τις ομιλίες στελεχών της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,01% στα 68,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,89% στα 72,47 δολάρια το βαρέλι.
Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,110% στα 43,680 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,08% στα 2.616,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,57% στα 30,782 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,35% στα 4,1717 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,30% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0621 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,47% στο 1,2808 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8293 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr