Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ υποχώρησαν περισσότερο από 2% την Παρασκευή.
Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου - ένα μέτρο μέτρησης της αξίας του σε σχέση με ένα καλάθι ξένων νομισμάτων - ξεπέρασε ελαφρώς τα υψηλά που παρατηρήθηκαν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τις αγορές να περιμένουν ακόμη σαφέστερες ενδείξεις σχετικά με τη μελλοντική αμερικανική πολιτική.
Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια, όπως το πετρέλαιο, πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και τείνει να επιβαρύνει τις τιμές.
Στην Κίνα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών τον Οκτώβριο, ενώ ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγού έγινε βαθύτερο, σύμφωνα με στοιχεία του Σαββάτου, παρόλο που το Πεκίνο διπλασίασε τα μέτρα τόνωσης για τη στήριξη της οικονομίας.
«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας ήταν και πάλι αδύναμα, με την αγορά να φοβάται τον αποπληθωρισμό, ιδιαίτερα καθώς η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών παραγωγού έπεσε περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος... Η κινεζική οικονομική δυναμική παραμένει αρνητική», δήλωσε ο Αχιλλέας Γεωργολόπουλος, αναλυτής αγοράς στη χρηματιστηριακή XM.
Τα τελευταία μέτρα στήριξης δεν θα αναζωογονήσουν την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας ή τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, εκτιμά ο Ταμάς Βάργκα, αναλυτής στην πετρελαϊκή χρηματιστηριακή PVM.
«Μετά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας στις ΗΠΑ, η προσοχή στρέφεται σιγά σιγά πίσω στα θεμελιώδη μεγέθη», συμπλήρωσε.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν επίσης μετά την υποχώρηση των ανησυχιών για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού από την καταιγίδα Ράφαελ στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ.
Πάνω από το ένα τέταρτο του πετρελαίου των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού και το 16% της παραγωγής φυσικού αερίου παρέμειναν εκτός δικτύου την Κυριακή, σύμφωνα με την υπεράκτια ρυθμιστική αρχή ενέργειας.
Μακροπρόθεσμα, εκφράζονται επίσης ανησυχίες ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί υπό τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, αν και οι αναλυτές λένε ότι η πρόβλεψη για την παραγωγή του 2025 είναι απίθανο να αλλάξει.
Η προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ έχει θολώσει την παγκόσμια οικονομική προοπτική, αν και οι προσδοκίες ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τις κυρώσεις στους παραγωγούς του ΟΠΕΚ Ιράν και τη Βενεζουέλα και να μειώσει την προσφορά πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές προκάλεσαν εν μέρει αύξηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από 1% την περασμένη εβδομάδα.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2,69% στα 68,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ διολισθαίνει 2,45% στα 72,08 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο, απώλειες για τον χρυσό
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,398% στα 43,850 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί για δεύτερη συνεδρίαση τη Δευτέρα, «πληγωμένος» από το ισχυρότερο δολάριο και την αυξημένη διάθεση για ρίσκο, καθώς οι αγορές αναμένουν ότι η federal Reserve θα υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής υπό την κυβέρνηση Τραμπ.
Το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί 1,98% στα 2.641,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 2,26% στα 30,742 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,96% στα 4,2647 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,65% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0648 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,43% στο 1,2865 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,28% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8276 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr