Σε εβδομαδιαία βάση, το μπρεντ υποχωρεί σχεδόν 4%, ενώ το WTI οδεύει προς απώλειες σχεδόν 6%.
«Η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή απλώς ενέτεινε τη ζοφερή εικόνα», δήλωσε η Πριγιάνκα Σάτσντεβα, ανώτερη αναλυτής αγοράς στη Phillip Nova, προσθέτοντας ότι η αγορά πετρελαίου έχει να αντιμετωπίσει και την αποδυνάμωση της ζήτησης τους τελευταίους μήνες.
«Αν και είναι αβέβαιο εάν η κινεζική τόνωση θα μεταφραστεί σε υψηλότερη ζήτηση καυσίμων, μπορεί να προσφέρει ακόμα κάποια ανάσα στην αγορά πετρελαίου», συμπλήρωσε.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε την Παρασκευή τα επιτόκια και διοχέτευσε ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, με στόχο να επαναφέρει την οικονομική ανάπτυξη προς τον φετινό στόχο του περίπου 5%.
Περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τις κινεζικές αργίες που ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου, αφού μια συνάντηση των κορυφαίων ηγετών του Κομμουνιστικού Κόμματος έδειξε μια αυξανόμενη αίσθηση επείγοντος σχετικά με την αντιμετώπιση των αντίξοων οικονομικών ανέμων.
Εν τω μεταξύ, αντίπαλες φατρίες που διεκδικούν τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης τους την Πέμπτη. Η διαμάχη είχε ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές αργού να μειωθούν στα 400.000 βαρέλια την ημέρα αυτόν τον μήνα από περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια τον περασμένο μήνα.
Την ίδια ώρα, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσουν τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής κατά 180.000 bpd κάθε μήνα ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο.
Δημοσίευμα των Financial Times την Τετάρτη ανέφερε ότι η προγραμματισμένη αύξηση οφείλεται στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να εγκαταλείψει την τιμή- στόχο για πετρέλαιο στα 100 δολάρια και να κερδίσει μερίδιο αγοράς.
Η Σαουδική Αραβία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχεύει μια συγκεκριμένη τιμή για το πετρέλαιο και πηγές από τον ευρύτερο όμιλο είπαν στο Reuters ότι τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής από τον Δεκέμβριο δεν αντιπροσωπεύουν καμία σημαντική αλλαγή από την υπάρχουσα πολιτική.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,41% στα 67,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,30% στα 71,31 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,755% στα 37,225 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,23% στα 2.688,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,09% στα 32,307 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,61% στα 4,6105 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1162 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,20% στο 1,3388 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8337 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr