Αν και σήμερα καταγράφουν μικρή πτώση, τόσο το μπρεντ όσο και το αμερικανικό αργό ενισχύονται κατά 3,7% και 4% αντίστοιχα σε εβδομαδιαία βάση.
Οι τιμές ανακάμπτουν μετά την πτώση του μπρεντ κάτω από τα 69 δολάρια για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια στις 10 Σεπτεμβρίου.
«Οι περικοπές επιτοκίων στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τη διάθεση για ρίσκο, αποδυνάμωσαν το δολάριο και στήριξαν το αργό αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.
«Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος μέχρι οι μειώσεις των επιτοκίων να υποστηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα και την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου», πρόσθεσε, σχετικά με τις πιο χαμηλές επιδόσεις του αργού μέχρι στιγμής την Παρασκευή.
Οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 1% την Πέμπτη μετά την απόφαση της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Τετάρτη.
Οι μειώσεις των επιτοκίων συνήθως ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση ενέργειας, αλλά ορισμένοι το θεωρούν επίσης σημάδι αδύναμης αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.
Η Fed προέβλεψε επίσης περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα μέχρι το τέλος του έτους, μείωση κατά μία ολόκληρη το επόμενο έτος και μείωση μισής μονάδας το 2026.
«Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής βοήθησε να ενισχυθούν οι προσδοκίες ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αποφύγει την ύφεση», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.
Υποστηρικτική για τις τιμές ήταν επίσης η πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, τα οποία υποχώρησαν σε χαμηλό ενός έτους την περασμένη εβδομάδα.
Ένα αντιεποχικό έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου περίπου 400.000 βαρελιών την ημέρα θα στηρίξει τις τιμές του μπρεντ στο εύρος των 70 έως 75 δολαρίων το βαρέλι κατά το επόμενο τρίμηνο, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi, αλλά πρόσθεσαν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν το 2025.
Οι τιμές του αργού υποστηρίζονται επίσης από τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετά και τις εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο.
Πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ ήταν υπεύθυνη, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει τις επιθέσεις.
Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας επηρεάζει επίσης το κλίμα της αγοράς, με την παραγωγή των διυλιστηρίων στην Κίνα να επιβραδύνεται για πέμπτο μήνα τον Αύγουστο και την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής να φτάνει σε χαμηλό πέντε μηνών.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,62% στα 70,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,65% στα 74,39 δολάρια το βαρέλι.
Ενισχύεται το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 5,024% στα 34,745 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 1,01% στα 2.641,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,88% στα 31,703 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,48% στα 4,3673 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1168 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,24% στο 1,3314 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8387 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr