Μετά το άλμα των τιμών λόγω του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή και τη διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη, οι συμμετέχοντες στην αγορά τώρα περιορίζονται στην αναμονή περαιτέρω εξελίξεων, δήλωσε ο αναλυτής της IG, Γιπ Γιουν Ρονγκ.
Η άνοδος κατά 7% του μπρεντ και η άνοδος 7,6% του WTI στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις φρέναραν για λίγο μια ευρύτερη πτωτική τάση από τότε που το πετρέλαιο έφτασε στο ανώτατο επίπεδο του 2024 στα 91,17 δολάρια τον Απρίλιο. Η ύφεση οφείλεται στην ανησυχία για την παγκόσμια ζήτηση αργού, ιδιαίτερα από την Κίνα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που είναι συνήθως περίοδος αιχμής της ζήτησης.
Τη Δευτέρα, οι Αρχές στα ανατολικά της Λιβύης, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου της, απείλησαν να σταματήσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές, μετά από έξαρση των εντάσεων για την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Αυτά τα κοιτάσματα ευθύνονται για το σύνολο σχεδόν της ημερήσιας παραγωγής αργού της χώρας που υπολογίζεται στο 1,17 εκατομμύριο βαρέλια.
Πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση της Τρίπολης ή από τη National Oil Corp που ελέγχει τους πετρελαϊκούς πόρους της χώρας.
Το πετρέλαιο υποστηρίχθηκε επίσης από την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που επιδόθηκαν σε σημαντική ανταλλαγή πυραύλων μετά τη δολοφονία ενός ανώτερου διοικητή της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν τον περασμένο μήνα.
«Οι αγορές παραμένουν σε άνοδο καθώς οι αψιμαχίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ εντείνονται», ανέφεραν αναλυτές της ANZ.
Ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου είχε ελαφρώς εκτονωθεί, αλλά ότι ένα χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ παραμένει ένας κίνδυνος.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,94% στα 76,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,76% στα 79,74 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,777% στα 38,325 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι τιμές του χρυσού κινούνται κοντά σε νέα επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τα 2.500 δολάρια η ουγγιά, λόγω των προσδοκιών για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τις παρατεταμένες ανησυχίες για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Αν και το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί πλέον ελαφρά κατά 0,45%, παραμένει σταθερά πάνω από τα 2.500 δολάρια και συγκεκριμένα στα 2.543,85 η ουγγιά.
Το ασήμι καταγράφει πτώση 0,30% στα 30,367 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,25% στα 4,2905 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,02 έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,157 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,19% στο 1,3213 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,21% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8445 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr