Ο χρυσός μπορεί, μάλιστα, να έχει ακόμα περιθώριο να «τρέξει», χάρη στους δυτικούς επενδυτές και τις κεντρικές τράπεζες, σημειώνει το Marketwatch. «Η ζήτηση για χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες έχει αυξηθεί τα τελευταία 5 χρόνια, καταπίνοντας σχεδόν 1 στις 10 ουγγιές που παράγεται από τον τομέα εξόρυξης, με βάση τα επίσημα στοιχεία», δήλωσε ο Adrian Ash, διευθυντής έρευνας της BullionVault, αυτήν την εβδομάδα.
«Η φαινομενικά αδυσώπητη όρεξη για χρυσό μεταξύ των κεντρικών τραπεζών έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντική για την υποκείμενη ανοδική πορεία του χρυσού, τόσο από την άποψη των θεμελιωδών μεγεθών, όσο και για το ευρύτερο κλίμα της αγοράς», είπε.
Η συνολική ποσότητα χρυσού που διατηρείται στα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 19% -σε βάρος- από το καλοκαίρι του 2004 και έχει επταπλασιαστεί στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία (δολάρια ΗΠΑ), με οδηγό τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Ash.
Τα επίσημα αποθέματα χρυσού στον κόσμο ανήλθαν συνολικά σε 36.089 μετρικούς τόνους τον Μάιο του 2024, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το οποίο επικαλείται υπολογισμούς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη ποσότητα, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς δείχνουν ότι περίπου 212.582 μετρικοί τόνοι χρυσού έχουν εξορυχθεί σε όλη την ιστορία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Οι τιμές του χρυσού αυξάνονται, επειδή οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν, καθώς πιθανότατα απομακρύνονται από τα αμερικανικά ομόλογα εν μέσω ανησυχιών για τη δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος στην Apollo Global Management στο MarketWatch.
Την Παρασκευή, το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, αυτό του Δεκεμβρίου σκαρφάλωσε στο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ των 2.538,70 δολαρίων ανά ουγγιά στην Comex και στο τέλος, έκλεισε στα 2.537,80 δολάρια.
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη, γεγονός που υποστηρίζει τον χρυσό. Άλλες επενδυτικές επιλογές για τα νοικοκυριά στην Κίνα -όπως η κατοικία και οι μετοχές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ- έχουν χάσει την αίγλη τους, αυξάνοντας τη ζήτηση για χρυσό από τα κινεζικά νοικοκυριά, είπε ο Slok.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr