Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, έχουν χάσει περισσότερο από 7% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στη μεγαλύτερη περίοδο εβδομαδιαίων απωλειών φέτος.
«Η ασθενής οικονομική ανάπτυξη σε μεγάλες οικονομίες θα μπορούσε να καταπνίξει τη ζήτηση πετρελαίου παρά τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προμήθειες», δήλωσε η αναλυτής της Panmure Liberum, Άσλεϊ Κέλτι.
Τα οικονομικά στοιχεία από τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, την Κίνα και μια έρευνα που δείχνει ασθενέστερη μεταποιητική δραστηριότητα σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τον κίνδυνο μιας υποτονικής παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης που θα επιβάρυνε την κατανάλωση πετρελαίου.
Η πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα συγκράτησε επίσης τις τιμές, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης μετά τα στοιχεία του Ιουνίου που έδειξαν ότι οι εισαγωγές και η δραστηριότητα των διυλιστηρίων ήταν χαμηλότερες από ό,τι πέρυσι.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ασίας τον Ιούλιο μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια, επηρεασμένες από την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG Oil Research.
Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚ+ διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής πετρελαίου του ομίλου, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την έναρξη της χαλάρωσης ενός στρώματος περικοπών παραγωγής από τον Οκτώβριο.
«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού ήταν οριακά υψηλότερα νωρίς την Παρασκευή καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση συνέχισαν να ανατρέπουν την ισορροπία έναντι των ανησυχιών για την προσφορά που πυροδοτήθηκαν από την έκρηξη των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της εταιρείας παροχής αναλύσεων Vanda Insights.
Οι επενδυτές πετρελαίου παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου η δολοφονία ανώτερων ηγετών των ευθυγραμμισμένων με το Ιράν ομάδων μαχητών Χαμάς και Χεζμπολάχ ενέπνευσε φόβους ότι η περιοχή θα μπορούσε να βρίσκεται στο χείλος ενός εκτεταμένου πολέμου, απειλώντας να διαταράξει τον εφοδιασμό.
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι η σύγκρουσή της με το Ισραήλ έχει εισέλθει σε νέα φάση και δεσμεύτηκε να απαντήσει μετά τον θάνατο του ανώτατου στρατιωτικού της διοικητή σε ισραηλινό χτύπημα.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,28% στα 76,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,26% στα 79,31 δολάρια.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,417% στα 36,445 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,98% στα 2.504,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,99% στα 29,025 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,82% στα 4,1165 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,38% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0831 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,03% στο 1,2742 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,34% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8502 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr