Μια σειρά απογοητευτικών οικονομικών ειδήσεων από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, επιβαρύνει τις τιμές των εμπορευμάτων. Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας πιθανότατα συρρικνώθηκε για τρίτο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Το μπρεντ υποχώρησε μέσα στη συνεδρίαση στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 10 Ιουνίου.
«Οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις συνεχίζουν να διαμορφώνουν το συναίσθημα των επενδυτών», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα του χρηματιστή πετρελαίου PVM. «Η κινεζική οικονομική αναταραχή, συμπεριλαμβανομένης της υποτονικής ανάπτυξης και της πτώσης των εισαγωγών αργού πετρελαίου, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό καταλύτη για την αγορά».
Παρόλο που οι Κινέζοι ηγέτες υποσχέθηκαν να στηρίξουν την οικονομία, οι προσδοκίες για την έκταση τέτοιων μέτρων ήταν περιορισμένες αφού η Τρίτη Ολομέλεια επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό τους υπάρχοντες στόχους οικονομικής πολιτικής στη συνάντηση του Ιουλίου.
Την Πέμπτη, οι κορυφαίοι υπουργοί από τον ΟΠΕΚ+ θα συναντηθούν για να επανεξετάσουν την εικόνα στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την έναρξη μείωσης ορισμένων περικοπών παραγωγής από τον Οκτώβριο. Προς το παρόν δεν αναμένονται αλλαγές.
Το πετρέλαιο υποχώρησε 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση, αφού το Ισραήλ διεμήνυσε ότι θα απαντήσει σε ένα χτύπημα με ρουκέτα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο.
Στη Βενεζουέλα, μέλος του ΟΠΕΚ, η αντιπολίτευση δήλωσε ότι κέρδισε το 73% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, παρά το γεγονός ότι η εθνική εκλογική αρχή ανακήρυξε νικητή τον νυν πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
«Η νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις τελευταίες εκλογές στη Βενεζουέλα αποτελεί αντίθετο άνεμο για την παγκόσμια προσφορά, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές της Βενεζουέλας κατά 100.000-120.000 βαρέλια την ημέρα.
Κάποια υποστήριξη θα μπορούσε να προέλθει από τις πιο πρόσφατες αναφορές για τα αποθέματα των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, οι οποίες αναμένεται να δείξουν χαμηλότερα αποθέματα αργού και γενικότερα καυσίμων.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,80% στα 75,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,68% στα 78,51 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,101% στα 33,500 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,26% στα 2.431,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,44% στα 27,988 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,90% στα 4,0477 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0808 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ανεβαίνει 0,18% στο 1,2835 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8421 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr