Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε αυτή την εβδομάδα λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή να καταργήσει σταδιακά ορισμένες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από τον Οκτώβριο και καθώς αυξάνονται τα αποθέματα στις ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχίες για τη ζήτηση, παρά το ράλι την Πέμπτη που υποβοηθήθηκε από τα σχόλια της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.
Η αγορά περιμένει εντός της ημέρας και τα πιο πρόσφατα στοιχεία μισθοδοσίας μη γεωργικών προϊόντων για τον Μάιο, τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στο χρονοδιάγραμμα της Federal Reserve για μείωση των επιτοκίων φέτος. Τα χαμηλότερα επιτόκια τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη και ως εκ τούτου τη ζήτηση πετρελαίου.
«Έχοντας ανακάμψει από το υπερβολικό sell-off νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το αργό πετρέλαιο ανεβαίνει τώρα πριν την έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ υποστήριξαν με τις δηλώσεις τους την αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Όλε Χάνσεν της Saxo Bank.
«Το γενικό επίπεδο της διάθεσης για ρίσκο μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας θα καθορίσει πιθανότατα την κατεύθυνση του πετρελαίου ενόψει του Σαββατοκύριακου», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, τα κινεζικά στοιχεία την Παρασκευή έδειξαν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν για δεύτερο μήνα τον Μάιο, ενώ τα στοιχεία για τις εισαγωγές υπογράμμισαν τις ανησυχίες για αδύναμη εγχώρια ζήτηση, ενώ οι εισαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου στον κόσμο.
«Οι εξαγωγές ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα του χρηματιστή πετρελαίου PVM. «Αλλά είναι ανησυχητικό για το πετρέλαιο ότι οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν ξανά», επεσήμανε.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε την Πέμπτη στην πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2019, δημιουργώντας προσδοκίες στους αναλυτές ότι η Fed θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμά της.
Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών υπηρεσιών πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 185.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα μετά την αύξηση κατά 175.000 τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters με τη συμμετοχή οικονομολόγων. Αυτή η άνοδος θα ήταν κάτω από τον μέσο όρο των 242.000 που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,74% στα 76,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,61% στα 80,37 δολάρια το βαρέλι.
Πέφτει το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,947% στα 33,030 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 1,53% στα 2.354,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 2,519% στα 30,582 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,99% στα 4,5853 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0901 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,14% στο 1,2805 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8511 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr