Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ υποχώρησαν περισσότερο από 1% την Τετάρτη.
Τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση πολιτικής της Federal Reserve έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συζήτησε τη δυνατότητα αύξησης των επιτοκίων ενόψει του συνεχιζόμενου επίμονου πληθωρισμού.
«Διάφοροι συμμετέχοντες ανέφεραν την προθυμία τους για περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής σε περίπτωση που οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό επαληθευτούν με τέτοιο τρόπο ώστε μια τέτοια ενέργεια να καταστεί κατάλληλη», αναφέρουν τα πρακτικά της Fed.
Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού, στερώντας κεφάλαια που θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο.
Επίσης, επιβαρύνοντας την αγορά, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών, σε σύγκριση με εκτιμώμενη πτώση 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι φυσικές αγορές αργού έχουν πιεστεί από την ήπια ζήτηση των διυλιστηρίων και την άφθονη προσφορά.
«Η πρόσφατη μαλθακότητα της αγοράς οφείλεται σε ασθενέστερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων αποθεμάτων πετρελαίου, της χαμηλής ζήτησης και της αδυναμίας περιθωρίου διυλιστηρίων και του αυξανόμενου κινδύνου περικοπών», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi.
Η Ρωσία είπε ότι υπερέβη την ποσόστωση παραγωγής της στον ΟΠΕΚ+ τον Απρίλιο για «τεχνικούς λόγους» και σύντομα θα παρουσιάσει στη Γραμματεία του ΟΠΕΚ το σχέδιό της για αντιστάθμιση του λάθους, ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.
Ο ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσει την 1η Ιουνίου για να αποφασίσει για τα επίπεδα μείωσης της παραγωγής.
«Η συνάντηση του Ιουνίου θεωρείται δύσκολη για να μπορέσουμε να σφίξουμε περαιτέρω την αγορά και υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι το καλύτερο που θα καταλήξει το καρτέλ είναι η ανατροπή των τρεχουσών εθελοντικών περικοπών», δήλωσε ο Τζον Έβανς της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,70% στα 78,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει 0,74% στα 82,50 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,696% στα 35,660 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν σε χαμηλό μίας εβδομάδας, παρατείνοντας την πτώση τους για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve που έδειξαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο χρυσός έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 2.449,89 δολαρίων τη Δευτέρα, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει 3,6%. Διατηρείται πάντως ακόμα πάνω από τον κινητό μέσο όρο 21 ημερών των 2.348,6 δολαρίων.
Το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί 0,93% στα 2.370,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,98% στα 30,87 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,61% στα 4,8217 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,30% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0854 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,22% στο 1,2744 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8518 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr