Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου σε ορεινό έδαφος κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.
Πάντως, όπως σημειώνει το Reuters, η ιρανική πετρελαϊκή πολιτική δεν πρέπει να επηρεαστεί από τον ξαφνικό θάνατο του προέδρου, καθώς ο Χαμενεΐ κατέχει την τελική εξουσία με τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά ζητήματα.
Την ίδια ώρα, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα, λόγω ενός προβλήματος υγείας με τον πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν, δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι.
Ο Σαούλ Κάβονιτς, ενεργειακός αναλυτής στο MST Marquee, είπε ότι η αγορά είναι ήδη συνηθισμένη στην ηγεσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στον ενεργειακό τομέα.
«Η συνέχεια στη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται ανεξάρτητα από αυτό το ζήτημα υγείας», είπε.
Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, χτυπήθηκε άλλη μια ρωσική ενεργειακή εγκατάσταση. Το διυλιστήριο πετρελαίου του Σλαβιάνσκ, που βρίσκεται στην περιοχή του Κρασνοντάρ, υπέστη ζημιές μετά από επίθεση με drone το Σαββατοκύριακο, όπως μετέδωσε το κρατικό TASS τη Δευτέρα, επικαλούμενο αξιωματούχο ασφαλείας της εταιρείας.
Η Ρωσία ανέφερε αύξηση των ουκρανικών επιθέσεων στο έδαφός της αφότου οι δυνάμεις της άνοιξαν νέο μέτωπο στην περιοχή Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Η αγορά πετρελαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη σε εύρος τιμών και χωρίς νέο καταλύτη και πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε να αποσαφηνιστεί η πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+ προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτό το εύρος», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν την 1η Ιουνίου.
«Η αγορά εμφανίζεται επίσης όλο και πιο μουδιασμένη όσον αφορά τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο, πιθανότατα λόγω του μεγάλου όγκου της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που έχει ο ΟΠΕΚ», είπε ο Πάτερσον.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,26% στα 79,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,17% στα 83,84 δολάρια το βαρέλι.
Κέρδη για το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,692% στα 31.905 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,92% στα 2.440,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 2,64% στα 32,083 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,92% στα 5,097 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο σταθεροποείται έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,087 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,02% στο 1,2702 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8558 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr