Η πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ προήλθε από την υψηλότερη δραστηριότητα των διυλιστηρίων και συνέπεσε με τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη και έδειξαν ότι οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας τον Απρίλιο ήταν υψηλότερες από πέρυσι, λόγω βελτίωσης της εμπορικής δραστηριότητας.
Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας επέστρεψαν σε άνοδο τον Απρίλιο μετά τη συρρίκνωση τον προηγούμενο μήνα.
«Οι συνεχιζόμενες ενδείξεις ενίσχυσης της ζήτησης στην Κίνα θα δουν την αγορά εμπορευμάτων να παραμένει καλά υποστηριζόμενη», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στις ΗΠΑ για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα και τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της πολιτικής επιτοκίων της Federal Reserve.
Στην Ευρώπη, μια επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πυρπόλησε ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην περιοχή Kaluga της Ρωσίας, στο τελευταίο συμβάν σε μια σειρά από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.
Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές της πόλης Ράφα στη νότια Γάζα την Πέμπτη, σύμφωνα με Παλαιστίνιους κατοίκους, μετά το ναυάγιο του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα.
Καθώς η σύγκρουση μαίνεται, αυξάνονται οι πιθανότητες για μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή, ιδιαίτερα στον κύριο υποστηρικτή της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, το Ιράν, έναν βασικό παραγωγό πετρελαίου.
«Η θέση του Ισραήλ για επέμβαση στη Ράφα και οι αυξανόμενες εντάσεις στα βόρεια σύνορά του είναι μια υπενθύμιση ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να επιμείνουν σε όλο το δεύτερο τρίμηνο του 2024, τουλάχιστον», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi.
Ωστόσο, η τράπεζα βλέπει τις τιμές να υποχωρούν στη διάρκεια του 2024, με το μπρεντ να έχει κατά μέσο όρο 86 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο και 74 δολάρια το τρίτο τρίμηνο, εν μέσω ενδείξεων ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου «φαίνεται να μετριάζεται».
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,68% στα 79,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,54% στα 84,33 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,183% στα 30,500 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 1,69% στα 2.3279,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,72% στα 28,852 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 2,33% στα 4,692 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0779 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,03% στο 1,2526 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8605 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr