Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, καθώς οι οικονομικοί αντίθετοι άνεμοι περιορίζουν τα κέρδη από τις γεωπολιτικές εντάσεις, με τις αγορές να περιμένουν να δουν πώς το Ισραήλ μπορεί να αντιδράσει στην επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο.
Οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η άνευ προηγουμένου επίθεση με πυραύλους και drone του Ιράν στο Ισραήλ θα προκαλέσει δραματικές κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την ίδια ώρα, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι της Federal Reserve, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, υπαναχώρησαν την Τρίτη από την παροχή καθοδήγησης σχετικά με το πότε ενδέχεται να μειωθούν τα επιτόκια, διαψεύδοντας τις ελπίδες των επενδυτών για ουσιαστικές μειώσεις στο κόστος δανεισμού φέτος.
Ο ρυθμός πληθωρισμού της Βρετανίας επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε επίσης να είναι πιο μακριά από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε ολόκληρη την ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο.
«Μια συσσώρευση αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και ένα μικτό σύνολο οικονομικών δεδομένων από την Κίνα πρόσθεσαν επίσης ορισμένες επιφυλάξεις», δήλωσε ο αναλυτής αγοράς της IG, Γιπ Γιουν Ρονγκ.
Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, η οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο, αλλά αρκετοί άλλοι δείκτες έδειξαν ότι η ζήτηση στο εσωτερικό παραμένει αδύναμη.
Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Επίσημα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας αναμένονται εντός της ημέρας.
Την ίδια ώρα, η Tengizchevroil ανακοίνωσε σχέδια για προγραμματισμένη συντήρηση σε ένα από τα έξι τρένα παραγωγής στο πετρελαϊκό πεδίο Tengiz στο Καζακστάν τον Μάιο.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,49% στα 84,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,54% στα 89,53 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Πτωτικά, αν και αρκετά πιο ισχυρά, κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,286% στα 32,050 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,28% στα 2.401,65 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,59% στα 28,545 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,91% στα 4,3428 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,064 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,26% στο 1,2456 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8541 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr