Οι τιμές του πετρελαίου είχαν κερδίσει περίπου 4% την περασμένη εβδομάδα λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων.
Το Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι απέσυρε περισσότερους στρατιώτες από τη νότια Γάζα, αφήνοντας μόνο μία ταξιαρχία. Η χώρα μειώνει τους αριθμούς στρατιωτών στη Γάζα από την αρχή του έτους για να ανακουφίσει τους εφέδρους και δέχεται αυξανόμενη πίεση από τους συμμάχους να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός αναζωπυρώθηκαν, καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς έστειλαν ομάδες στην Αίγυπτο για συνομιλίες ενόψει των εορτών του Άιντ, αν και αξιωματούχος της Χαμάς τη Δευτέρα δήλωσε ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος σε νέο γύρο συνομιλιών.
Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου είναι και οι ΗΠΑ. Η έκθεση για την απασχόληση την Παρασκευή έδειξε ότι η οικονομία ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο σε σταθερό έδαφος, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει την Federal Reserve να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων φέτος.
Οι επενδυτές περιμένουν και τα δεδομένα του δείκτη τιμών καταναλωτή από τις ΗΠΑ και την Κίνα αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πιθανών περικοπών της Fed και για τη μέτρηση της οικονομικής υγείας των δύο κορυφαίων καταναλωτών πετρελαίου στον κόσμο.
Η αγορά αυτή τη στιγμή δεν έχει επαρκή στοιχεία για να εγγυηθεί άνοδο της τιμής πέραν των 90-100 δολαρίων το βαρέλι, δήλωσε ο Τζον Έβανς της χρηματιστηριακής PVM.
«Αλλά, δεδομένης της φύσης των σημερινών γεωπολιτικών κρίσεων της Μέσης Ανατολής και της σύγκρουσης Ουκρανίας και Ρωσίας, οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις είναι επίσης περιορισμένες επί του παρόντος», πρόσθεσε.
Σύμφωνα, πάντως, με το Bloomberg, η τιμή του πετρελαίου έχει βάλει ήδη… πλώρη για τα 100 δολάρια/βαρέλι.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,72% στα 86,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,78% στα 90,47 δολάρια το βαρέλι.
Κέρδη για το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,327% στα 27,225 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σε ιστορικά υψηλά συνεχίζει να διαπραγματεύεται ο χρυσός, καθώς ενισχύεται 0,04% στα 2.345,80 δολάρια η ουγγιά, έχοντας νωρίτερα ξεπεράσει και τα 2.350 δολάρια/ουγγιά. Το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,81% στα 27,715 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,69% στα 4,2647 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0827 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,14% στο 1,2618 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8581 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr