Η Ουκρανία εξαπέλυσε σαρωτική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ρωσικές περιοχές την Τετάρτη, προκαλώντας πυρκαγιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Rosneft, με τον πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο για απόπειρα διακοπής των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία.
Παρά το ράλι, το μπρεντ διαπραγματεύεται σε στενό εύρος άνω των 80 δολαρίων για περισσότερο από ένα μήνα, ανεβαίνοντας για λίγο πάνω από τα 84 δολάρια σε αυτό το διάστημα.
Επίσης, υποστήριξη παρέχει και η έκθεση προμήθειας της Τρίτης από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου.
Σε μια ένδειξη υγιούς ζήτησης, τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται την έκθεση API ενόψει των επίσημων στοιχείων για τα αποθέματα των ΗΠΑ την Τετάρτη.
Σε άλλη μια ένδειξη ισχυρής ζήτησης, ο ΟΠΕΚ τήρησε την Τρίτη την πρόβλεψή του για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, υψηλότερη από πολλές άλλες προβλέψεις.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα είναι πολύ χαμηλότερη, επικαιροποιεί τις προβλέψεις του την Πέμπτη.
Το πετρέλαιο και οι ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές βρήκαν επίσης υποστήριξη από το κλίμα ότι ο ελαφρώς υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν θα εκτροχιάσει τις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι τα μέσα του έτους. Τα χαμηλότερα επιτόκια υποστηρίζουν τη ζήτηση πετρελαίου.
«Το περιβάλλον κινδύνου παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο, βασιζόμενο στη σταθερή πεποίθηση ότι η τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς για μείωση επιτοκίων μόνο τον Ιούνιο θα κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο αναλυτής IG, Γιπ Γιουνγκ Ρονγκ.
Αναλυτές της Capital Economics είπαν ότι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική «γύρω στον Ιούνιο».
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,42% στα 79,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 2,14% στα 83,56 δολάρια το βαρέλι.
«Ηρεμεί» το φυσικό αέριο
Αντίθετα, σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,303% στα 24,700 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,33% στα 2.173,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,18% στα 24,683 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός «σκαρφαλώνει» 2,12% στα 4,0137 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0939 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,03% στο 1,2795 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8548 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr