Η Κίνα έθεσε στόχο οικονομικής ανάπτυξης για το 2024 περίπου 5%, παρόμοιο με τον στόχο του περασμένου έτους και σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά η έλλειψη μεγάλων σχεδίων τόνωσης για να στηρίξει την ταλαιπωρημένη οικονομία της απογοήτευσε τους επενδυτές.
Πάντως, το μπρεντ κερδίζει περίπου 7% φέτος.
«Ο δημόσιος εχθρός Νο 1 ενός παρατεταμένου ράλι για μια τιμή του πετρελαίου περί των 90 δολαρίων είναι η αβεβαιότητα γύρω από τις μειώσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ανησυχία για τον αναπτυξιακό στόχο της Κίνας προσθέτει πτωτική πίεση.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν πιέζεται να μειώσει άμεσα τα επιτόκια δεδομένης της «ευημερούσας» οικονομίας και αγοράς εργασίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς.
Κάποια υποστήριξη προήλθε από την προοπτική μιας πιο σφικτής αγοράς αφού τα μέλη του ΟΠΕΚ+ επέκτειναν την Κυριακή τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο δεύτερο τρίμηνο.
«Η αγορά κινείται υψηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών. Οι αυξανόμενες τιμές spot δείχνουν ότι η φυσική αγορά έχει αρχίσει να σφίγγεται εν μέσω μιας σειράς άλλων διαταραχών από την πλευρά της προσφοράς», ανέφεραν αναλυτές της ANZ.
Ακόμα κι έτσι, ο τελευταίος γύρος αναφορών αποθεμάτων στις ΗΠΑ αναμένεται να δείξει ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν περίπου 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων και βενζίνης προβλέπεται να έχουν μειωθεί.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,97% στα 78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,70% στα 82,22 δολάρια το βαρέλι.
Ενισχύεται το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,938% στα 27,675 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός σημειώνει υψηλό- ρεκόρ την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα για την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούνιο, με τους επενδυτές να ρίχνουν χρήματα στο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται.
Ο χρυσός διαπραγματεύεται πάνω από τα 2.136 δολάρια η ουγγιά, έχοντας φτάσει στο υψηλό- ρεκόρ των 2.135,40 δολαρίων για τελευταία φορά στις 4 Δεκεμβρίου.
Το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο συχνά αναζητείται ως ασφαλές μέσο αποθήκευσης αξίας σε περιόδους οικονομικής αναταραχής, επωφελείται από τη χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών καθώς πιέζει προς τα κάτω τις αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο, καθιστώντας το πιο ελκυστικό.
Ενισχύεται 0,46% στα 2.136,13 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,75% στα 24,175 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,19% στα 3,8498 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0848 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,02% στο 1,2692 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8548 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr