Η μηνιαία έκθεση του IEA για την αγορά πετρελαίου την Πέμπτη ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου χάνει τη δυναμική της, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μειώσει την πρόβλεψή του για ανάπτυξη το 2024 στα 1,22 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 1,24 εκατομμύρια bpd.
Από την πλευρά της προσφοράς, ο IEA εκτίμησε ότι η προσφορά θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια bpd φέτος, από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 1,5 εκατομμύρια bpd.
Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έχασαν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι την Τετάρτη, υπό πίεση από την άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ καθώς η διύλιση έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Δεκέμβριο του 2022.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 12 εκατομμύρια βαρέλια στα 439,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 9 Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ την άνοδο κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.
«Αυτή η άνοδος των αποθεμάτων αποδίδεται στην περαιτέρω μείωση των εργασιών των διυλιστηρίων και στη σχετικά χαμηλότερη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της SEB Όλε Χβαλμπάι.
Αντισταθμίζοντας τις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες προμήθειες αργού, τα στοιχεία της ΕΠΕ έδειξαν ότι τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,7 εκατομμύρια βαρέλια στα 247,3 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για 1,2 εκατομμύρια βαρέλια.
Τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια στα 125,7 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προσδοκιών για πτώση 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών.
Η είδηση ότι δύο μεγάλες οικονομίες έπεσαν σε ύφεση επηρέασε επίσης τις τιμές.
Η Βρετανία έπεσε σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο, έχοντας συρρικνωθεί κατά 0,1% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, έδειξαν επίσημα στοιχεία.
Η Ιαπωνία έπεσε επίσης απροσδόκητα σε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, παραχωρώντας τον τίτλο της ως τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο στη Γερμανία.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,68% στα 76,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,61% στα 81,10 δολάρια το βαρέλι.
Κέρδη για το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,843% στα 25,315 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι τιμές του χρυσού σταθεροποιούνται αφού νωρίτερα σήμερα έφτασαν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο δύο μηνών, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις προσδοκίες για ταχύτερες και βαθύτερες μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve φέτος, ενώ οι αγορές αναμένουν μια σειρά από οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ για περαιτέρω σαφήνεια.
Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται 0,29% στα 2.010 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,53% στα 22,73 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,70% στα 3,7258 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0746 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,06% στο 1,2557 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8559 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr