Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ ολοκλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά περίπου 6% υψηλότερα λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και καθώς οι διακοπές διύλισης συμπίεσαν τις αγορές διυλισμένων προϊόντων.
Την περασμένη εβδομάδα, οι κύριες δυνάμεις στο ράλι ήταν οι επίμονες απειλές για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ουκρανικές επιδρομές σε ρωσικά διυλιστήρια και η συντήρηση των διυλιστηρίων των ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής εταιρείας PVM.
«Αυτοί οι παράγοντες δεν έχουν υποχωρήσει ακόμα και για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι απλώς μια ανατροπή».
Οι διακοπές υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, με τους Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη να λένε ότι είχαν βάλει στόχο ένα φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο ισχυρίστηκαν ότι ήταν αμερικανικό.
Οι ιχνηλάτες ναυτιλίας, παρόλα αυτά, ανέφεραν ότι το πλοίο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ ήταν ελληνικής ιδιοκτησίας.
Οι Χούθι έχουν στοχεύσει τη ναυτιλία με drones και πυραύλους από τον Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, με τις ΗΠΑ να απαντούν με επιδρομές σε θέσεις πυραύλων Χούθι από τον Ιανουάριο.
Οι Χούθι δήλωσαν έκτοτε ότι θα στοχοποιήσουν πλοία όχι μόνο που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Σε άλλες ειδήσεις, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Βασίλειο έχει άφθονη πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής πετρελαίου, αφού ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα περιορίσει τα μακροπρόθεσμα σχέδια επέκτασης της παραγωγικής του ικανότητας.
Όσον αφορά την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ, ωστόσο, προέκυψε μια πιθανή άνοδος στην παραγωγή των ΗΠΑ, με τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας να αυξάνουν τις εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Παρόλα αυτά, η ζήτηση προβληματίζει περισσότερο.
Ένας αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν προτείνει μείωση των επιτοκίων, περιμένοντας να δει πρώτα περαιτέρω χαλάρωση του πληθωρισμού. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, περιορίζοντας τη ζήτηση πετρελαίου.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αναμένονται την Τρίτη, ενώ τα βρετανικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί έως το 2030, υπονομεύοντας το σκεπτικό για επενδύσεις.
Όμως ο ΟΠΕΚ πιστεύει ότι η χρήση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,20% στα 75,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,18% στα 81,22 δολάρια το βαρέλι.
Απώλειες και για το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 4,101% στα 26,005 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,17% στα 2.035,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,99% στα 23,043 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,36% στα 3,6947 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0767 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,11% στο 1,2612 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8537 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr