Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν προς ένα μέτριο εβδομαδιαίο κέρδος, αφού οι τιμές συγκρατήθηκαν μετά την ανακοίνωση στα μέσα της εβδομάδας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ότι θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού το επόμενο έτος.
Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών την Πέμπτη, αφού η Federal Reserve ανέφερε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πιθανότατα τελείωσαν και το 2024 έρχονται μειώσεις. Ο δείκτης του δολαρίου είναι σε γενικές γραμμές σταθερός την Παρασκευή.
Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο σε δολάρια φθηνότερο για τους ξένους αγοραστές.
Την ίδια ώρα, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το 2024, αυξημένη κατά 130.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του, επικαλούμενος βελτίωση των προοπτικών για τη ζήτηση στις ΗΠΑ και χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.
Η εκτίμηση για το 2024 είναι λιγότερο από το ήμισυ της πρόβλεψης του ΟΠΕΚ για αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια bpd.
«Οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να διατηρήσουν την αγορά πετρελαίου σε ισορροπία στις αρχές του 2024 παρά την ασθενέστερη ζήτηση, η οποία θα πρέπει να κατευνάσει τις τρέχουσες ανησυχίες για την υπερπροσφορά», ανέφερε η Commerzbank.
Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στα τέλη Νοεμβρίου σε οικειοθελείς περικοπές περίπου 2,2 εκατομμυρίων bpd που θα διαρκέσουν όλο το πρώτο τρίμηνο.
Ωστόσο, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, και την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, επηρέασαν τις τιμές.
Ο γερμανικός δείκτης HCOB Flash Composite Purchasing Managers' Index (PMI), που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε για έκτο συνεχόμενο μήνα, πέφτοντας στο 46,7 τον Δεκέμβριο από το 47,8 του Νοεμβρίου, κάτω από το 48,2 που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο στατιστικών της Κίνας την Παρασκευή έδειξαν ότι οι εργασίες των διυλιστηρίων τον Νοέμβριο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2023, καθώς η πίεση σε μη κρατικά διυλιστήρια τα οδήγησε σε μείωση της παραγωγής, ενώ η υποτονική κατανάλωση ντίζελ επιβάρυνε την εθνική ζήτηση καυσίμων.
Παρά τα συνεχιζόμενα… δεινά στην αγορά ακινήτων της Κίνας, τα στοιχεία έδειξαν επίσης καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στη βιομηχανική παραγωγή και βελτίωση των λιανικών πωλήσεων, ανακουφίζοντας το κλίμα της αγοράς εν μέσω της αναιμικής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μετά την COVID-19.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,87% στα 72,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,76% στα 77,19 δολάρια το βαρέλι.
Πέφτει το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,659% στα 33,575 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ανεβαίνει 0,68% στα 2.058,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,68% στα 24,552 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,12% στα 3,8967 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,30% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0958 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,07% στο 1,2757 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8589 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr