Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ ανέβηκαν περισσότερο από 2% την Παρασκευή, αλλά υποχώρησαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων μειώσεων από το 2018, λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για υπερπροσφορά.
Η πρόσφατη εξασθένηση των τιμών προσέλκυσε τη ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναζήτησαν έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού για το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου (SPR) τον Μάρτιο του 2024.
Παρά το γεγονός ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο, οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με τη συμμόρφωση. Η αύξηση της παραγωγής σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να οδηγήσει σε πλεονάζουσα προσφορά το επόμενο έτος.
Η RBC Capital Markets αναμένει πτώση των αποθεμάτων κατά 700.000 bpd το πρώτο εξάμηνο, αλλά μόνο 140.000 bpd για ολόκληρο το έτος.
«Οι τιμές θα παραμείνουν ασταθείς και σε αναζήτηση κατεύθυνσης έως ότου η αγορά δει ξεκάθαρα σημεία που σχετίζονται με τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής», ανέφεραν αναλυτές της RBC.
Τα τελευταία στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έδειξαν αυξανόμενες αποπληθωριστικές πιέσεις καθώς η ασθενής εγχώρια ζήτηση δημιούργησε αμφιβολίες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Κινέζοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και να εδραιώσουν και να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη το 2024.
Αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές για τα επιτόκια από συνεδριάσεις σε πέντε κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve των ΗΠΑ, καθώς και στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου.
Μακροπρόθεσμα για το αργό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα κλειδί για την επιτυχία της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28 ήταν να καταλήξουν οι χώρες σε συμφωνία για την ανάγκη σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, αν και κινούνται ενδεχομένως με διαφορετικούς ρυθμούς.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,24% στα 71,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,20% στα 75,70 δολάρια το βαρέλι.
«Κατρακυλά» το φυσικό αέριο
Ισχυρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,436% στα 36,500 ευρώ η μεγαβατώρα.
Πρόσφατα η Capital Economics εξήγησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσουν την πτώση τους το επόμενο έτος λόγω ενός συνδυασμού υποτονικής ζήτησης και σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, παρά το πρόσφατο ψύχος σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω πτώση των τιμών, αναμένοντας ότι θα φτάσουν περίπου τα 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος του 2024.
Η πρόσφατη «βουτιά» της θερμοκρασίας σε μέρη της Ευρώπης απέτυχε να ενισχύσει τις τιμές καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης διατηρούν καλά επίπεδα αποθεμάτων μετά από ένα ασυνήθιστα ήπιο φθινόπωρο. Αυτό καθυστέρησε την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, διατηρώντας άφθονα αποθέματα αερίου.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,18% στα 2.010,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,15% στα 23,238 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,90% στα 3,7957 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,076 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,27% στο 1,2581 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,35% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8555 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr