Οι τιμές, πάντως, ανεβαίνουν σταθερά την Παρασκευή, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ζήτησαν περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν στις περικοπές της παραγωγής.
Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, κάλεσαν την Πέμπτη όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν στη συμφωνία για περικοπές της παραγωγής για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας, λίγες μόνο μέρες μετά τη συνάντηση της λέσχης παραγωγών που χαρακτηρίστηκε από επιφυλακτικότητα.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε συνδυασμένες περικοπές παραγωγής 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
«Παρά τις δεσμεύσεις των μελών του ΟΠΕΚ+, βλέπουμε ότι η συνολική παραγωγή από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ μειώνεται μόνο κατά 350.000 bpd από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024», δήλωσε ο Βίκτορ Κατόνα, επικεφαλής αναλυτής αργού στην Kpler.
Ορισμένες από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους λόγω του «θολού» τοπίου των ποσοστώσεων και της εξάρτησης από τα έσοδα από υδρογονάνθρακες, συμπλήρωσε.
Το μπρεντ και το αμερικανικό αργό βρίσκονται σε τροχιά πτώσης 3,9% και 4% αντίστοιχα σε εβδομαδιαία βάση, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειές τους σε τέσσερις εβδομάδες.
Τροφοδοτώντας την ύφεση της αγοράς, τα κινεζικά τελωνεία έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, οι αδύναμοι οικονομικοί δείκτες και οι επιβραδύνσεις των παραγγελιών από ανεξάρτητα διυλιστήρια αποδυνάμωσαν τη ζήτηση.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή παρέμεινε κοντά στα υψηλά ρεκόρ άνω των 13 εκατομμυρίων bpd, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ την Τετάρτη.
Η αγορά αναζητά επίσης κατεύθυνση από την επίσημη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ που αναμένεται αργότερα σήμερα, η οποία εκτιμάται ότι θα δείξει ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο βελτιώνεται και οι μισθοί αυξάνονται μέτρια. Αυτό θα παγίωνε τις απόψεις ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων σε αυτόν τον κύκλο.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,83% στα 70,61 δολάρια το βαρέλι ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,82% στα 75,40 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,608% στα 39,725 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός σταθεροποιείται περιμένοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αν και ένα σταθερότερο δολάριο τον κρατά σε τροχιά για την πρώτη εβδομαδιαία πτώση του εδώ και τέσσερις εβδομάδες.
Το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί 0,05% στα 2.045,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,17% στα 24,10 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,73% στα 3,8253 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0785 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,05% στο 1,2584 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8571 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr