Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν προς εβδομαδιαία κέρδη για πρώτη φορά εδώ και πέντε εβδομάδες, με τις τιμές υποστηριζόμενες από τις ελπίδες ότι η υπό τη Σαουδική Αραβία ομάδα παραγωγών ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά για να εξισορροπήσει την αγορά το 2024.
Ο ΟΠΕΚ+ εξέπληξε την αγορά με μια ανακοίνωση την Τετάρτη ότι θα αναβάλει την υπουργική συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή για τέσσερις ημέρες, για τις 30 Νοεμβρίου, αφού οι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την παραγωγή.
«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα φαίνεται τώρα να είναι μια επέκταση των υφιστάμενων περικοπών», έγραψε ο αναλυτής της IG, Τόνι Σάικαμορ.
Η αιφνιδιαστική καθυστέρηση είχε αρχικά ρίξει την τιμή του μπρεντ έως και 4% και το WTI έως και 5% στην ενδοημερήσια διαπραγμάτευση της Τετάρτης.
Οι συναλλαγές παρέμειναν υποτονικές λόγω της γιορτής των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές στην Κίνα, εν τω μεταξύ, στηρίζουν το κλίμα της αγοράς.
Τα πρόσφατα κινεζικά στοιχεία και η νέα βοήθεια στον τομέα των χρεωμένων ακινήτων μπορεί να είναι «θετικές για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς πετρελαίου», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.
Ωστόσο, αυτά τα κέρδη θα μπορούσαν να περιοριστούν από τα υψηλότερα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και τα φτωχά περιθώρια διύλισης, οδηγώντας σε ασθενέστερη ζήτηση από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ, είπαν οι αναλυτές.
Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κίνας είναι χλιαρές. Οι αναλυτές λένε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα μπορούσε να αποδυναμωθεί σε περίπου 4% το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς η κρίση στον τομέα των ακινήτων επιβαρύνει τη χρήση ντίζελ.
Η αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ, πάντως, αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, με τη βραζιλιάνικη κρατική ενεργειακή εταιρεία Petrobras να σχεδιάζει να επενδύσει 102 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για να αυξήσει την παραγωγή σε 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd) έως το 2028, από 2,8 εκατομμύρια boepd το 2024.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,54% στα 76,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,33% στα 81,69 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,300% στα 46,225 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,23% στα 1.997,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,36% στα 23,773 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,24% στα 3,7722 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0919 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,32% στο 1,2573 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8684 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr